İslam âleminin 5. Harem-i Şerifi, medeniyetin beşiği olarak bilinen Diyarbakır, son yıllarda inanç ve kültür turizminin gözbebeği haline geldi. Tarihi mekanlarıyla öne çıkan kent, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da birçok yerinden her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Turistlerin ilk durağı ise tarihi Sur ilçesindeki yapısıyla göz kamaştıran Ulu Cami oluyor.

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Ulu Cami’de şadırvan ve havuz bölümünde vatandaşların serinlemek ve abdest almak için kullandığı Osmanlı tipi çeşmeler zamanla hasar gördü veya kırıldı. Kırılan çeşmelerin yerine ise caminin tarihi mimarisine uygun olamayan plastik çeşmelerin takıldığı görüldü. Camiyi ziyarete gelen ziyaretçiler ise bu duruma tepki gösterdi.

“ULU CAMİ HER ŞEYİYLE BÜTÜNDÜR VE KORUNMALIDIR”

Tarihi camiyi sürekli ziyaret ettiklerini belirten vatandaşlar, “Camiye uzun yıllardır fırsat buldukça geliyoruz. Diyarbakır’ı ziyaret eden yerli yabancı turistlerin çoğu zaten caminin her bir tarihine hayran kalıp geri dönüyorlar. Bizler de ibadet etmek için buraya abdest almaya geliyoruz. Hatırladığımızdan beri Osmanlı tipi çeşmeler vardı. Ancak zamanla çürüyüp kırılan ya da bozulanlar oldu. Tam çeşmeler tamir ediliyor derken bir baktık ki plastik çeşmeler takılmış. Biz de şaşkınız. Ulu Cami tarihi her şeyiyle bir bütündür. Musluğuna kadar bu tarihi devamlılık korunmalıdır. Düzeltilmesini talep ediyoruz.” Diyor.

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Mücadele Gazetesi