6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye'de hayata gözlerini açan ve yazmış olduğu eserlerle sadece Türkiye'de değil, dünyada ün yapan Kürt yazar Yaşar Kemal ölümünün 9'uncu yılında edebiyatseverler tarafından anıldı. 28 Şubat 2015 tarihinde hayata gözlerini yuman Yaşar Kemal'in 37 yıl önce Diyarbakırlı şair Yılmaz Odabaşı'na yazdığı mektup ortaya çıktı.

Meteoroloji’den Erzincan Kars Ardahan ve Iğdır’a uyarı Meteoroloji’den Erzincan Kars Ardahan ve Iğdır’a uyarı

YAŞAR KEMAL DİYARBAKIR'A DAVET EDİLMİŞ
37 yıl önce Diyarbakır'da gerçekleşecek olan bir imza gününe davet edilen Yaşar Kemal, 15 Ocak 1987'de yazdığı bir mektupta imza gününe gelemeyeceğini açıklamış. Kendince almış olduğu bir karar dolayısıyla imza günlerine katılmak istemediğini aktaran Yaşar Kemal, Diyarbakır'ı çok sevdiğini yazmış.

"İLK GAZETECİLİĞİME DİYARBAKIR'DA BAŞLADIM"
Yaşar Kemal'in Yılmaz Odabaşı'ya yazdığı mektupta şu notlar kaleme alınmış, "Sayın Odabaşı, sizin güzel çağrınıza uymamak benim için zor oluyor. Ne yazık ki, bildiğiniz gibi, ben hiç imza günlerine katılmıyorum. Bu ilkemi de bozamayacağım. Ben ilk gazeteciliğime, röportajlarıma Diyarbakır'da başladım. Çok sevdiğim, insanlarına hayran olduğum çok köklü bir şehirdir Diyarbakır. Şevket Beysanoğlu gibi, çok da sevdiğim arkadaşlarım var orada. Bir gün Diyarbakır'a gelirsem görüşürüz. Siz de İstanbul'da beni ararsanız sevinirim. Selam ve sevgiler." 

YAŞAR KEMAL KİMDİR?
Türk edebiyatının son dönem yazarlarındandır. Romancı, gazeteci, folklor derlemecisidir. 1923'te bugün Osmaniye sınırlarında bulunan Hemite/Gökçeli köyünde (şimdiki adı Gökçedam) doğdu. Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli'dir. Annesinin adı Nigar, babasının adı Sadık'tır.

Yaşar Kemal, 91 yıllık yaşamına sayısız roman, şiir, hikâye, çocuk romanı, söyleşi, makale, derleme ve röportaj sığdırmış ayrıca bütün bunlarla beraber birçok ödüle layık görülmüş Kürt asıllı Türk yazar, şair, senarist, aktivist ve gazeteci unvanlarına sahiptir. Yaşar Kemal biyografi incelendiğinde, Nobel Edebiyat Ödülü’ne de sayısız aday gösterildiği görülmektedir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK