Diyarbakır’da son günlerde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kentin kırsal bölgeleri ile bazı dere yataklarında altın aradığını öne süren bir vatandaşın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine konu kısa sürede gündem olurken, birçok sosyal medya kullanıcısı olayın gerçekliğine ilişkin farklı görüşler dile getirdi.

Diyarbakırlı çiftçiden "hayali sulama" isyanı: 1.2 milyon TL ceza!
Diyarbakırlı çiftçiden "hayali sulama" isyanı: 1.2 milyon TL ceza!
İçeriği Görüntüle

DİYARBAKIR’DA DEREDE ALTIN AVI
Paylaşılan videoya göre, Diyarbakır’daki derelerde altın toplayan bir vatandaş, altının hangi bölgelerde bulunabileceğini tek tek göstererek, çok az miktardaki topraktan altın çıkarmayı başardı. Derelerde altın arayan bir adam, yıllara dayanan deneyimiyle kimsenin kolay kolay paylaşmadığı bilgileri anlattı ve canlı olarak altın çıkardı.

ALTIN ARAYANLARIN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Öte yandan Diyarbakır’da da altın arayanların sayısında ciddi bir artış gözlemlenirken, özellikle bu işle uğraşanların en çok tercih ettiği bölgelerin başında Dicle Nehri ve çevresindeki küçük dereler, akarsu yatakları geliyor. Yıllar öncesine dayanan söylentilerin yeniden araştırılmasıyla birlikte, bazı vatandaşlar ellerine aldıkları basit ekipmanlarla derelerde gün boyu altın arıyor.

BÖLGE HALKINA UYARI
Kentte artan altın arama faaliyetleri üzerine yerel yetkililerden uyarılar gelirken, geçim amacıyla yapılsa dahi izinsiz kazıların dere yataklarının tahrip edilmesine, çevresel dengenin bozulmasına ve can güvenliğinin tehlikeye atılmasına yol açtığı ifade ediliyor. Yetkililer, özellikle koruma altındaki ve ormanlık alanlarda yapılan kontrolsüz çalışmaların hem doğal yaşama zarar verdiğini hem de yangın ve göçük riskini artırdığını belirtiyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK