İzmir’den geldi! Diyarbakır’da hayat buldu İzmir’den geldi! Diyarbakır’da hayat buldu

Cumhuriyetin 100. Yılı ve Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılı Etkinlikleri kapsamında Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un öncülüğünde başlatılan çalışmalar devam ediyor. Diyarbakır tarihi, kültürü ve folkloru ile ilgili önemli çalışmaları bulunan ve “İkinci Ali Emirî” olarak zikredilen Şevket Beysanoğlu’nun bazı eserleri, vefatından önce eserlerini bağışladığı Dicle Üniversitesi Yayınevi tarafından tekrar basıldı.

BEYSANOĞLU'NUN 4 ESERİ TEKRAR BASILDI
Proje yürütücülüğünü Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’ın, basım editörlüğünü ise Doç. Dr. Muhammed Felat Aktan’ın üstlendiği ve birçok akademisyenin katkı sağladığı Şevket Beysanoğlu Kitaplığı’nda Diyarbakır Folklorunda Gelenekler-Görenekler-Adet ve İnanmalar, Diyarbakır Folklorunda Halk Hekimliği, Diyarbakır Ağzı ve Diyarbakır’da Derlenmiş Halk Masalları adlı eserlerinin yeni basımı gerçekleşti. Adı geçen eserlerin yayımlanma tarihinin üzerinden çok uzun yıllar geçmesi (yaklaşık 30-80 sene arası) bu değerli yapıtların yeniden ele alınmasını ve bazı düzenlemelerle okuyucuların dikkatlerine yeniden sunulmasını bir ihtiyaç haline getirmişti.

ŞEVKET BEYSANOĞLU KİMDİR?
Diyarbakır’ın Kemerseki yaylasında 1 Ağustos 1920’de doğan ve 23 Nisan 2003’te Ankara’da vefat eden Şevket Beysanoğlu, yazar, araştırmacı ve halkbilimci kimliğiyle tanınır. Diyarbakır Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Beysanoğlu, Başkale ve Avanos’ta hâkimlik yapmış, 1950’de avukatlık mesleğine geçiş yaparak Diyarbakır’da hizmet vermiştir. Beysanoğlu, Diyarbakır edebiyatı, folkloru ve tanınmış edipleri üzerine kapsamlı çalışmalar yapmış, bu alanda sayısız kitap yayınlamıştır. Kütüphanesini Dicle Üniversitesine bağışlayarak bilimsel araştırmalara katkıda bulunmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi