Diyarbakır’da ilkbaharın gelişiyle sebze fideleri tezgahlarda yerini aldı. Geçen yıla göre fiyatları artan domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi çeşitli sebze fidelerini Antalya’daki seralarında ürettiklerini dile getiren Ziraat Mühendisi ve Satış Genel Müdürü İbrahim Boncuk, Antalya’daki seralarından sezon boyunca toplam 100 TIR sebze fidelerinin çıktığına dikkat çekti.

1 TIR FİDE 5 GÜNDE BİTİYOR

Bu 100 TIR fideden 15 TIR’ın Diyarbakır’daki dükkanlarına, 25 TIR’ın Karacadağ bölgesine, 60 TIR’ın da Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne satılmak üzere dağıtıldığını söyledi. Antalya’daki seralarından beş günde bir beş TIR sebze fidesinin Diyarbakır’a getirdiklerine ve bunları Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki illere dağıttıklarına vurgu yapan Ziraat Mühendisi Boncuk,  bir TIR sebze fidesinin beş gün içinde tüketildiğini ifade etti.

Herkesin gördüğü Diyarbakır’daki bu fotoğraf ne zaman çekildi? Herkesin gördüğü Diyarbakır’daki bu fotoğraf ne zaman çekildi?

FİDELER GELDİ, ÇİFTÇİLERİN MESAİSİ BAŞLADI

İlkbahara girilmesiyle birlikte havaların hissedilir derecede ısındığı Diyarbakır’da, çiftçilerin her yıl nisan ve mayıs ayında diktiği sebze fideleri bu yıl da tezgahlarda yerini almaya başladı. Diyarbakır’daki semt pazarlarında birçok üründe olduğu gibi sebze fiyatları da yüksek fiyatı nedeniyle el yakıyor. Semt pazarındaki ürünlerde yaşanan bu fahiş fiyatlar kırsaldaki çiftçileri ise sebze fidelerini almaya yöneltti. Yaz mevsiminde dudak uçurtan sebzeleri almak zorunda kalmak istemeyen kırsal kesimdeki çiftçiler, Antalya’dan Diyarbakır’a getirilerek satışa sunulan domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi çeşitli sebze fidelerini alarak kendisi yetiştirip yazın bolca tüketmek istiyor. Kentin birçok noktasında olduğu gibi Yenişehir ilçesi Eski Hal civarında bulunan dükkanların önüne kasalar içinde satışa sunulan çeşitli sebze fidelerine çiftçilerin rağbet gösterdiği görüldü. Antalya’daki seralarında yetiştirip TIR’lar ile Diyarbakır’a getiren üreticiler, sebze fidelerinin geçen yıla göre arttığını dile getirdi.

FİDELER 4 BÖLGEYE SATILIYOR

Antalya’daki seralarında ürettikleri domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi çeşitli sebze fidelerini Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne satılmak üzere TIR’lar la dağıttıklarını kaydeden Ziraat Mühendisi ve Satış Genel Müdürü İbrahim Boncuk, Antalya’daki seralarından sezon boyunca toplam 100 TIR sebze fidelerinin çıktığını söyledi.  Kendilerinin çeşitli sebze fidelerini üretip kendilerinin sattıklarını dile getiren Boncuk,  Antalya’daki seramızdan sezon boyunca 100 TIR fide çıkıyor.  Bu 100 TIR fideden 15 TIR’ın Diyarbakır’daki dükkanlarına, 25 TIR’ın Karacadağ bölgesine, 60 TIR’ın da Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne dağıtıldığına dikkat çekti.  Geçen sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 10 milyon kök domates fidesini verdiğine ve bunun resmi kayıtlarda olduğuna vurgu yapan Boncuk, çok büyük bir firma olduklarını belirtti.

ZAMLAR FİDE FİYATLARINI ETKİLEDİ

Kendilerinin de zamlardan etkilendiğine dikkat çeken Boncuk, nakliye, işçilik, akaryakıt, kendilerine yüzde 90’ı euro ve dolar bazlı gelen tohumların sebze fidelerinin fiyatı üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.  Geçen yıl 2,5 lira olan domates fidesinin bu yıl 5 liraya, geçen yıl 2 lira olan biber fidesinin bu yıl 3 liraya, geçen yıl 3 lira olan patlıcan fidesinin bu yıl 5 liraya, geçen yıl 3 lira olan salatalık fidesinin ise bu yıl 5 liraya çıktığını dile getiren Ziraat Mühendisi Boncuk,  kentte bir TIR sebze fidesinin beş gün içinde tüketildiğini ifade etti.

Antalya’daki seralarından beş günde bir, beş TIR sebze fidesinin Diyarbakır’a getirdiklerine ve bunları Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki illere, çiftçilere sattıklarını aktaran Ziraat Mühendisi Boncuk, şu an için satışların normal olduğunu söyledi.

Muhabir: Orhan YALÇIN