Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun TBMM’ye verdiği soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Dem Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo

50 yıldır aynı! Yabancılar Diyarbakır’ın bu huyuna alışamıyor 50 yıldır aynı! Yabancılar Diyarbakır’ın bu huyuna alışamıyor
Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo

Şirketleri, fabrikaları, limanları, köprüleri, enerji tesislerini, koyları hülasa bir halkın bütün yer altı yer üstü varlıklarını sermaye sahiplerine peşkeş çeken iktidar; yüksek enflasyon altında ezilen ve evine et dahi götüremeyen halkın et ihtiyacını ithal yolla yurtdışından karşılarken; yurtiçindeki hayvancılığın ise belini kırmak için türlü yöntemler geliştirmektedir.

Bu yöntemlerden biri de vaktiyle Kadastro Kanunu ve Mera Kanunu ile yasal güvence altına alınan hukuki varlıklar olan meralardır. Kamu orta malı olan ve hayvan otlatmak amacıyla köyde yaşayanlara ayrıcalıklı olmak üzere kadimden beri toplumun tamamının kullanımında bulunan bu meraların satışına ilişkin skandal mahiyetinde durumlar gelişmektedir. Diyarbakır ili Sur ilçesinde, ansızın gece yarıları ihaleye çıkarak kamu orta mallarının satıldığına ilişkin yurttaşlardan sayısız şikâyet alınmıştır.

4342 sayılı Mera Kanunu’nda açıkça ifade edildiği gibi köy ve belediye halkının ortak kullanımında olması gereken “Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” yine söz konusu Kanun’un 14. maddesi “Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz” denmektedir.

Bu bağlamda:

1) Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; tapu kayıtlarında mera, yaylak ve kışlak olarak görülen ancak vasfı/tahsis amacı değiştirilen mera sayısı kaçtır? Bu tahsisi değiştirilen meralardan kaçının vasfı, 4342 sayılı Kanun’un 14. maddesi dışındaki sebeplerle değiştirilmiştir?

2) Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; Hazine (Milli Emlak) adına tescil edilen mera sayısı kaçtır? Bu meralardan kaçının satışı yapılmıştır?

3) Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; Hazine (Milli Emlak) kaç mera, yaylak ve kışlak satmıştır?

4) Satışı yapılan meraların bulunduğu köy veya belediyelerin ekolojik, tarımsal ve ekonomik özellikleriyle mevcut hayvan varlıkları ve bunların mevcut ile gelecekteki muhtemel gelişmelere etkisi dikkate alınmış mıdır?

5) Mera satışı yapılan köylerde yeni mera alanlarının tespit ve tahsisi yapılmış mıdır? Kaç köyde kaç mera alanı tahsis edilmiştir?”

Kaynak: Haber Merkezi