Hatun Köşkü, Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı ve 8 kilometre mesafede bulunan Çardaklı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan doğal, ana kayaya oyulmuş kale içinde bir yapıdır. Tarihi yapı, tescil edilmişse de kaçak kazılar yüzünden tahribata uğramıştır.

Diyarbakır’a akşam uyarısı: Alerjisi olanlar dışarıya çıkmasın Diyarbakır’a akşam uyarısı: Alerjisi olanlar dışarıya çıkmasın

HATUN KÖŞKÜ KEŞFEDİLMEYİ BEKLiYOR
Çardaklı Köyü Ambar Çayı üstünde doğal sit alanı potansiyelli bir alanda bulunan Hatun Köşkü’nün yapım tarihi bilinmese de dönemin kralının eşi için mağarayı yaptığı düşünülmektedir. Hatun Köşkü, ören yeri Ambar Çayı’nın doğu kısmında doğal ana kayaya oyulmuş kale içinde yapılmıştır. Boyun kısmı kopmuş bir menderes kıvrımının içinde yer almaktadır.

TARİHİ YAPI DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU
Tarihi kalıntı olan kalenin çeşitli yerlerinde kaçak kazı izlerine rastlanmaktadır. Yoğun tahribata maruz kalan yapıda herhangi bir koruma önlemi bulunmamaktadır. Alanın turizme kazandırılması için bilimsel kazı ve temizlik çalışmalarının yapılması gerekmektedir. 

TARİHİ YAPI TESCİLLENMİŞTİR
Hatun Köşkü Kaya Mezarı ve Sarnıçları alanı, Korunması Gerekli Kültür varlığı özelliği gösterdiğinden, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 14.01.2009/1968 (23.10.2013/1748) tarihinde tescil edilmiştir.

Muhabir: Remziye ÇELİK