Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’ın en önemli sorunu nedir merak ediliyor. Mücadele Gazetesi olarak Diyarbakırlı vatandaşlara “Diyarbakır'ın en büyük sorunu/sorunları nelerdir?” diye mikrofon uzattık. Vatandaşlar, Diyarbakır’ın en önemli sorunun işsizlik, Kürt sorunu, ulaşım ve madde bağımlılığı olduğunu belirtti.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLÜRSE, DİYARBAKIR’IN SORUNLARI BİTER

55 yıldır merkez Sur ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapan bir esnaf, “Diyarbakır’ın en büyük sorunu Kürt sorunudur. Kürt sorunu hallolursa her şey biter. 55 yıldır bu işi yapıyorum. Başka sorun var diyenler yalan söylemiş olur. Hastalıklarıma rağmen ben bu işi yapıyorum. Kimseye muhtaç olmadan yaşıyorum. Ölene kadar da mücadelemi veririm” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA İŞ SAHASI YOK: GENÇLER AĞIR İŞLERE MECBUR

Diyarbakır’da işsizliğin hat safhaya ulaştığını söyleyen bir vatandaş, “Diyarbakır’ın en büyük sorunu işszilik. Diyarbakır’da herhangi bir iş sahası yok. Kentte yaşayan insanların çoğu havaların ısınmasıyla Diyarbakır’ı terk ediyor. Dışarıya çalışmaya gidiyor. Türkiye genelinde bir işsizlik var ancak bu sorun en çok da Doğ ve Güneydoğu illerinin sorunu. İşsizlik sorunu özellikle de gençleri etkiliyor. Gençlerimiz iş olmadığı için il dışına, batıya gidiyorlar. Türkiye’de de en çok nerede zor iş varsa, Güneydoğu’da yaşayan insanlar çalışıyor”

Diyarbakır’da sahneye çıkıp dengbej okudu! Herkes ayakta alkışladı Diyarbakır’da sahneye çıkıp dengbej okudu! Herkes ayakta alkışladı

DİYARBAKIR’DA FABRİKALAR KAPATILDI: EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Diyarbakır'da birçok fabrika olduğunu ancak zamanla çoğunun kapatıldığını söyleyen vatandaş, “Bana göre Diyarbakır’ın en büyük sorunu işsizlik, güçsüzlük, fakirlik. Diyarbakır’da fabrikalar kurulabilir, işyerleri açılabilir, istihdam yaratılabilir. Güneydoğunun Parisi’nde çok güzel fabrikalarımız vardı. Tem-San fabrikası vardı, içki fabrikası vardı. İçki fabrikasında 500 kişi istihdam ediliyordu. Her tarafı taşıdılar. Ondan sonra kendi kendimize kaldık. İşsizlik, güçsüzlük ve açlıkla pençeleşiyoruz. Pazarların sonunda çöpleri karıştıran, o çöplerden yaşayan insanlarımız var. Gerçekten, günah. Bu ülkenin bu kadar kaynakları olmasına rağmen mülteciler bile bizden daha iyi yaşıyor. Bir an önce işsizliğe çözüm bulunması lazım”

“UYUŞTURUCU YÜZÜNDEN DİYARBAKIR’DA GENÇLER ZEHİRLENİYOR”

Diyarbakır’da uyuşturucu madde kullanımının arttığından dert yanan bir vatandaş ise şunları söyledi: “Diyarbakır’da uyuşturucu madde sorunu var. Devletimizin buna bir el atmasını istiyoruz. Hemen hemen her köşede bir bağımlı görüyorsunuz. Gençlerimiz zehirleniyor. Bu sorun olmasa Diyarbakır’ımız güllük gülistanlık. Ama ne yazık ki uyuşturucu maddesi gençlerimiz bitiriyor. Yazıktır, günahtır. İşsizlik sorunu, devletin elinde. Bir çözüm yolu bulsalar, iş sahaları açsalar. Bir barış süreci başlatsalar. İnsanlar ölmesin, kim olursa olsun.”

DİYARBAKIR’IN BİTMEYEN SORUNU: ULAŞIM

Diyarbakır’da ulaşım sorununa dikkat çeken bir vatandaş, “Madde bağımlıları için devlet bir el atsın. İnsanlar sokağa çıkamıyor. Çocuklar mahvoldu, perişan oldu. Aileler yok oldu. Onun için de devletin bir şeyler yapması lazım. Ulaşım sorunu zaten çok. Her yer kırık dökük. Onların da yapılması lazım” dedi.

KAYYUM UYGULAMASI BİTSİN ÇAĞRISI

Diyarbakır ve diğer kentler için kayyum uygulamasının sonlandırılması çağrısında bulunan bir vatandaş ise, “Diyarbakır’ın sorunları çoktur. Devlet bugüne kadar ciddi bir şeyler yapmadı. Temizlik konusu, yardım konusu. Her konuda çok geride kalmışız. Kayyum gelmeden evvel diğerleri kat kat iyiydi.. Kayyım geldikten sonra hiçbir şey olmadı.”

Muhabir: Remziye ÇELİK