Editör: TE Bilisim
Alkış, kargış ve yeminler
Fatma Garan
Alkış sözü, halk edebiyatında karşıdaki kişinin iyiliğinin istendiğini gösteren, kargış ise tam tersine söylenen kişinin kötülüğünü isteyen söz kalıplarıdır. Alkış ve kargış bir halk edebiyatı türü değildir. Bunlar konuşmayı süsleyici, duyguları belirtici, anlatımı güçlendirici dil öğeleridir. Kısa olmaları ve anlatım yoğunluğu taşımaları nedeniyle kullanılırlar.
Dua, insanın kendisi ile içinde yaşadığı cemiyetin maddi refah ve manevi saadatinde yardım ve merhametini istemek üzere, Tanrı’ya yaptığı bir hitap, bir sesleniştir. Bu niteliği ile ferdi karakter taşıyan ve sessizce edilen dua, Müslümanlar arasında ve Türklerde camilerdeki ibadetlerde, Mevlidlerde, harbe girildiği sırada vb. dini ve milli heyecana kapılan insanlar tarafında hoca ile birlikte, yüksek sesle de bir ağızdan tekrarlanır.
Kargış, insanın kendisine, ailesine, cemiyetine ve din gibi müesseselerine zararı dokunacak şahıslara, düşünce ve fikirlere karşı davranışlarının şiddetli bir tepkisidir. Hayatta adeletsizliğe uğramış, küfran-ı nimetle karşılaşmış insanın, vicdanında uyanan isyan ve hiddeti susturma çareleini araması gayet tabidir.
İşte beduualar, bu ruh halini yaşayan insanın en büyük kudret olan Tanrı’dan kötülüğün cezalandırılmasını istemesi yolundaki dileklerinden doğan sözlü gelenek mahsulleridir.
Diyarbakır’da geçen alkış-kargış ve yeminler şu şekildedir:
Alkışlar
Allah din imandan ayırmaya
Allah katı nazardan sakliya
Allah sana Eyyüp Peygamber sabrı versin
Ayak ucun pınar, baş ucun göl ola
Ayakların kıbleye erişe
Bastığın yerde güller bite
Hızır yoldaşın ola
İki cihanda yüzün ak ola
Kapın daima açık ola
Kesene Halil İbrahim bereketi gire
Toprağa el atasın altın ola
Kargışlar
Allah müstahakını vere
Allah sana fırsat vermiye
Allah seni kahrede
Allah’ından bulasan
Ataş düşsün canan oğul
Başın yastık görmiye
Boynun altında kalsın
Ciğerin sızlaya
Dermansız derde tutulasın
Dinsiz imansızlarla haşr u neşr olasan
Jan tutasan
Jan yiyesen
Kan kusasan
Köpek gibi doğurup, kedi gibi yiyesen
Murat almayasan
O boyda kalasan
Pepuk olasın
Sütüm sana haram, it kanı ola
Yeminler
Allah beni çarpsın ki vi!
Allah vekil, nimet vekil
Dinime imanıma
Kitabıma
Kur’anıma
Murat görmeyeyim ki
Oğlumun başı hakkı için
Vallahi de, billahi de, tillahide
Değerlendirme
Yöre insanı karşılaştığı çeşitli durumlar karşısında minnet ve teşekkürlerini alkışlarla dile getirirken, öfke ve tepkisini kargışlar yoluyla dile getirmiştir. Yeminler de derdini anlatmak isteyen kişinin inandırıcılığını arttırmak için başvurduğu bir yoldur. Derlemiş olduğumuz alkış, kargış ve yeminleri Diyarbakır ağzına uygun bir şekilde aktarmaya çalıştık.
Yorumlar