Diyarbakır’da atık yönetimi hakkında Mücadele Gazetesi’ne konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Resul Almaztaş, bu durumun sadece Diyarbakır’da değil, Türkiye genelinde atık yönetimi konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, özellikle atıkların sınıflandırılması, kaynağında ayrıştırılması, geri kazanımı ve bertarafı süreçlerinde sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Diyarbakır Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Resul Almaztaş
"ATIK YÖNETİMİNDE ÜLKE OLARAK GERİDEYİZ"
Atık yönetiminin ülke genelinde ciddi eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Başkan Almaztaş, "Atıkların doğru şekilde ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi konusunda yetersiziz. Eğitim kurumlarında bu konuya yeterince özen gösterilmiyor. Atıkları kaynağında ayrıştırsak bile, gönderim sürecinde sorunlar yaşanıyor. Bölgesel olarak da bu eksiklikleri görmek mümkün" diye konuştu.
“FİRMA SAYISI AZ OLDUĞU İÇİN YETERLİ REKABET ORTAMI OLUŞMUYOR”
Atık bertarafı ve geri kazanımı konusunda bölgede yaşanan sıkıntılara değinen Almaztaş, sektörde faaliyet gösteren firmaların dağınık çalıştığını ve lisanslandırma ile denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu dile getirerek, "Bu sektörde çalışan firma sayısı az olduğu için yeterli rekabet ortamı oluşmuyor. Firmalar da bu durumdan dolayı yeterince sorumluluk hissetmiyor. Denetimlerin sıkılaştırılması ve lisanslandırma süreçlerinin daha titiz yürütülmesi gerekiyor" dedi.
“KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMANIN NE OLDUĞUNU BİLEN KİŞİ SAYISI ÇOK AZ”
Almaztaş, halkın atık ayrıştırma konusunda yeterince bilinçli olmadığını ve bunun eğitimle aşılabileceğinin altını çizen Almaztaş şunları kaydetti; "Kaynağında ayrıştırmanın ne olduğunu bilen kişi sayısı çok az. Bu bilinci artırmak için eğitim kurumlarında daha fazla çalışma yapılmalı. Ancak bu şekilde yeni nesillere daha bilinçli bir çevre anlayışı kazandırabiliriz."