6 Şubat Maraş merkezli depremlerinin yıkım ve ölümlere neden olduğu kentlerden biri Diyarbakır oldu. Kentte yıkılan 6 binanın enkazı altında kalan 414 yurttaş yaşamını yitirirken, 912 yurttaş ise yaralandı. Yürütülen hasar tespit çalışmalarda ise, Diyarbakır’da 6 bin 800 yapı ağır hasarlı, 3 bin 180’i orta hasarlı olarak tespit edildi.

Diyarbakır’daki Toki̇ Konutlarında Neler Oluyor Meclis’e Taşındı

Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi’nde TOKİ depremzedeler için yeni konutlar inşa etmeye başladı. Yaklaşık 6 bin 400 konutun inşaatında sona yaklaşılırken, henüz kimseye teslim edilmedi.

Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi eski Eş Başkanı Ferit Kahraman, üzerinden bir yıl geçen depremden bugüne nelerin değiştiği Mezopotamya Ajansı’na konuştu. 

En çok hasarın Bağlar Sur ilçelerinde meydana geldiğini söyleyen Kahraman, “Bu da Bağlar ve Sur ilçelerinin yerleşiminin çok daha eski süreçlerde inşa edildiğini, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde ise daha yeni dönemlerde bir yapılanmaya açıldığını gösteriyor. Bu nedenle hasar durumu olan yapı sayısı bu ilçelerde daha az” dedi.
 
Kahraman, Diyarbakır’da acilen yıkılması ve güçlendirilmesi gereken yapılar bulunduğunu da altını çizdi.

DİYARBAKIR’DA ORTA HASARLI YAPILAR NE OLACAK? 
Kahraman, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye ile 29 Aralık 2023’e kadar projesini hazırlayıp belediyeden ruhsat alarak güçlendirme çalışmalarını tamamlamış olan orta hasarlı yapıların tekrar kullanılabilecek duruma getirildiğini de hatırlattı. Genelge doğrultusunda bu süre içerisinde gerekli girişimlerde bulunulmayan yapıların ise hükmen “ağır hasarlı” bir duruma gelmesiyle yıkılacağını sözlerine ekleyen Kahraman, “Dolayısıyla yerel yönetim seçimlerinin olduğu önümüzdeki dönemde, özellikle kayyım yönetimindeki belediyelerin kent hizmetleri bağlamında yapmadığı ve belediyeyi borç altında bıraktığı birçok meseleyle beraber seçimden hemen sonra gelecek olan yeni belediye eşbaşkan arkadaşlarını aynı zamanda orta hasarlı yapıların yıkım süreçleri de bekliyor olacak” dedi.

Editör: Mücadele Gazetesi