Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi Ziya Gökalp Salonunda düzenlenen çalıştaya Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Dicle Üniversite İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı, İlahiyat Fakültelerinin Kur’an okuma ve Kıraat anabilim dalından bilim insanları, öğretim üyeleri ve uzmanlar katıldı.

En iyi 50 tıp fakültesi belli oldu: Dicle Üniversitesi listede? En iyi 50 tıp fakültesi belli oldu: Dicle Üniversitesi listede?

Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan çalıştayda konuşan Rektör Prof. Dr. Kamuran Kamuran Eronat, “Kur’an’ı merkeze alan bu çalıştayımıza birer hadis-i şerif ve ayet ile başlamak istiyorum. Hz. Peygamber, Kur’an okumanın ve okutmanın fazileti ile ilgili şöyle buyurmuşlardır: “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” Allahu Teala Kur’an’ı okuma ve dinlemenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur: "Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin." Böyle önemli bir konunun ele alındığı bu çalıştayda bulunmaktan dolayı çok memnun olduğumu, farklı hissiyat içerisinde olduğumu ifade etmek isterim. Zira üniversitemizde ilk defa Kur’an ve Kıraat eğitimini merkeze alan bir çalıştay yapılmaktadır. Rektörlüğümüzün ilk hedefleri arasında İlahiyat alanında ve özellikle Kur’an okuma ve Kıraat alanında geniş kapsamlı çalıştay ve sempozyumları yapmak vardır. Zira bu alanlarda sempozyumların tertip edildiğini müşahede etmek inanılmaz keyif verici bir şey. Bu çalıştayımızda Kur’an ve Kıraat alanındaki problemlerin ele alınması ve çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmektedir. Üniversitemizin farklı alanları ile ilgili farklı bazı çalıştayların yapılmasını temenni ediyorum. Bu çalıştay programının hazırlanmasında özveri ile çalışan İlahiyat fakültesi dekanlığına ve Kur’an Okuma ve Kıraat Anabilim dalı hocalarımıza teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı, “Bugün burada, Kur’an-ı Kerim’in hem ilmî hem de eğitimsel boyutunu konu edinen, çok yönlü bir alanda istişare etmek ve düşünce üretmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu çalıştayın, kıraat ilmi açısından derinleşmeyi sağlarken, Kur’an okuma ve öğretim süreçlerine de katkı sunmasını temenni ediyorum. Kur’an kıraati, sadece bir telaffuz meselesi değil; aynı zamanda metnin sahihliği, anlam dünyası ve tefsire etkisi açısından son derece kritik bir alandır. Kıraatler, bize hem Kur’an’ın indiği dönemdeki dil ve üslup çeşitliliğini hem de ümmetin onu aktarma konusundaki titizliğini göstermektedir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 22 – 23 Mayıs arasında gerçekleştirilecek Kur'an-ı Kerim Ve Kıraat İlmi Çalıştayı” oturumlarına geçildi.

Kaynak: Bülten