Diyarbakırspor, 1977-78 sezonunda ilk kez çıktığı Süper Lig’te (1.Lig) yıllarca performans göstermiş hatta ligi beşinci sırada bitirmeyi bile başarmıştı. Ancak kulüp bu süreçlerde inişli çıkışlı zamanlar yaşarken yıllar 2009-10 sezonunu gösterirken bu kez yine iniş gösterdi ancak tekrar çıkış bir daha yapamadı. İşte Diyarbakır’ın Ziya Doğanlı o sezonu…

Diyarbakırspor kadrosu

DİYARBAKIRSPOR’DA ÇÖKÜŞ SEZONU: 14 YILLIK SÜPER LİG HASRETİ

Diyarbakırspor’un küme düşmesiyle beraber 14 yıldır Süper Lig hasreti çeken Diyarbakır’da hatırlandığı zaman bile hüzünlendiren yıl. 2008-09 yılında Diyarbakırspor son kez Süper Lige çıkmayı başarmıştı. 62 puan alarak Manisaspor’un gerisinde ikinci sırada sevinç yaşayan kulüp o sezon en farklı galibiyetini İzmir ekibi Altay’a karşı 4-1’lik skorla almıştı. En farklı mağlubiyetini de yine aynı skorla Kasımpaşa’ya karşı aldı.

Diyarbakırspor - Galatasaray maçı

DİYARBAKIRSPOR BEKLENENE VEREMEDİ

2009-10 sezonuna Süper Ligde başlayan kulüp kadroda çok büyük değişiklikler yapmakla kalmadı teknik direktörlük koltuğuna da başarılı isim Ziya Doğan’ı getirdi. Diyarbakırspor kadroda yaptığı büyük değişiklik ve harcamalarla Alman ekibi Werder Bremen’de yıllarca forma terletmiş Tjikuzu’dan tutunda Club Brugge’da oynamış Mendoza’ya, Lyon’dan Middlesbrough’a kadar birçok kulüpte oynamış olan Joseph-Desire Job’a kadar birçok yabancı oyuncuyu kadrosuna kattı. Diyarbakırspor büyük beklentiler içerisinde başladığı sezonda hiç beklenmeyen sonuçlar aldı.

Amedspor çıktı Urfaspor kaldı! 1. Lig’de hangi bölgeden kaç takım var? Amedspor çıktı Urfaspor kaldı! 1. Lig’de hangi bölgeden kaç takım var?

ZİYA DOĞAN YÖNETİMİNDE DİYARBAKIRSPOR

Deneyimli ve tecrübeli teknik direktörü de getirerek Diyarbakırspor lige oldukça iddialı geliyordu. Hazırlık süreçleri, transferler kulüp yönetimi derken her şey müthiş bir atmosfer oluyordu. Diyarbakır’da beklentiler ligi üst sıralarda bitirmekti. Ziya Doğan gibi bir ismin kulübe gelmesi de başarı noktasında kulübü oldukça umutlandırmıştı. Ancak bu sezon beklendiği gibi olmadı.

Diyarbakırspor, Ziya Doğan yönetiminde çıktığı ilk karşılaşmasında MKE Ankaragücü’ne karşı 2-2’lik bir skorla bir puan aldı, ikinci hafta ise kulüp Trabzonspor’a karşı 2-1’lik galibiyet aldı. Lig istenildiği gibi başlamıştı Diyarbakırspor için. İki karşılaşmada dört puanın ardından ilk yenilgisi de sonraki hafta Fenerbahçe’ye karşı sahasında 3-1’lik yenilgi oldu. Bu karşılaşmada Diyarbakırspor’un tek golünü Thierry Tazemeta kaydederken Fenerbahçe’nin golleri Gökhan Gönül, Colin Kazım Richards ve Semih Şentürk’ten (P) gelmişti. Dördüncü haftada Sivasspor’u deplasmanda 2-0 yenen Diyarbakırspor ligin beşinci haftasında Denizlispor’la 0-0 berabere kalmış ve ilk beş karşılaşmasında 8 puan toplamayı başarmıştı. Diyarbakırspor’da gidişat oldukça iyiydi.

İKİNCİ BEŞ HAFTA GİDİŞAT DEĞİŞİYOR

Lige iyi bir başlangıç yapan Diyarbakırspor, sonraki beş karşılaşmasında yalnızca Gençlerbirliği’ne karşı 1-0’lık galibiyet almış, en farklı mağlubiyetini de Bursaspor’a karşı 4-0’lık skorla almıştı.

PFDK DÜŞÜRDÜ DİYARBAKIR YİNE DE KALAMADI

Ligden üç kulübün düştüğü Süper Lig’de Ankaraspor’un PFDK kararıyla düşürülmesi Diyarbakırspor’un önünü açıyor olsa bile kulüp ligin ilk 10 haftasında alınan üç galibiyet sonrasında aylarca galibiyet yüzü göremedi. Antalyaspor’dan 1-0’lık skorla aldığı galibiyet Süper Lig’de sahaya çıkarak almış olduğu son galibiyet oldu. Ankaraspor karşılaşmalarında ne kadar da 3-0’lık galibiyet yazıyor olsa bile kulübün resmi olarak düşürülmesinden dolayı kulüp sahaya çıkarak oynadığı karşılaşmalardan yalnızca dört galibiyet alabildi.

DENİZLİSPOR ZİYA DOĞAN’IN BİLETİNİ KESTİ

Amedspor’un da bu hafta sonu oynayacağı Denizlispor, Diyarbakır’da teknik direktör Ziya Doğan’ın biletini kesmişti. Diyarbakırspor haftalarca üst üste alınan mağlubiyetler ve özellikle de beraberlikler üzerine deneyimli isimle yolları ayırma kararı aldı. Büyük bir heyecanla başlanan sezon Diyarbakırspor için artık geri dönülmez bir çöküş sürecine döndü. Kulüp harcanan paralar, sağlanamayan gelirler üzere yaşadığı mali kriz üzerine sezon sonunda küme düştü ve yıllarca sürecek düşüşte başlamış oldu.

Sonraki sezon TFF 1.Lig’ten düşen kulüp ardından Spor Toto 2.Lig Beyaz Grup’tan da düştü. Yıllar geçmesine rağmen Diyarbakır’ı temsil edecek bir kulüp Süper Lig’e çıkamadı.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER