Diyarbakır bundan elli yıl öncede Türkiye’nin en sıcak ili seçilirken halen aynı seviyelerde sıcaklığını koruyan iller arasında yer alıyor. Bu sıcaklığa dayanamayan Diyarbakır halkı ise bakın 17 Temmuz 1974 tarihli Mücadele haberinde nasıl yer almış:

“Şiddetli Sıcaklar ölüm olaylarına sebep oluyor

Son haftalarda Türkiye’nin en sıcak ili olarak belirtilen Diyarbakır’da şiddetli sıcaklar nedeniyle ölüm sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Son zamanlarda Diyarbakır ve çevresinde yaygın olan bulaşıcı hastalıklar nedeniyle Diyarbakır’da bulunan beş tane yüzme havuzu kapatılmıştır. Halkın tek serinleme yeri olan yüzme havuzlarının kapatılması nedeniyle halk serinlemek için Dicle nehrine akın etmeye başlamıştır.

Bir zamanlar Diyarbakır’ın gözdesiydi! Eski hali ortaya çıktı Bir zamanlar Diyarbakır’ın gözdesiydi! Eski hali ortaya çıktı

Şiddetli sıcaklar nedeniyle Dicle’ye yapılan akınlar neticesinde ölüm oranı da gün geçtikçe artmaktadır. Son günlerde Diyarbakır ve çevresinde Dicle nehrin de boğulma sayısının geçen yıllara oranla daha da arttığı ilgililer tarafından açıklanmıştır.

Önceki gün Diyarbakır’a bağlı Bismil kazasında serinlemek için suya giren iki çocuk boğulmuş bütün aramalara rağmen çocukların cesetleri bulunamamıştır. Yapılan araştırmaya göre Dicle nehrinde de yüzmenin yasak edileceği beklenmektedir”

İşte haberin dönemin sayfasındaki yeri:

Muhabir: Onurcan GÜLER