Diyarbakır D Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda dün öğlen yedikleri yemekten zehirlenen hükümlü ile personeller hastaneye kaldırıldı. Cezaevinde yaşanan zehirlenme olayına ilişkin DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, TBMM’ye soru önergesi verdi.

Eren, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanmak üzere Meclise sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde, öğle yemeği sonrasında 62’si hükümlü 14’ü personel olmak üzere 76 kişinin rahatsızlandığı ve hastanede yapılan müdahale sonrasında yemekten zehirlendikleri belirtilmektedir. Yine kamuoyuna yansıyan bilgilere göre 16 hükümlü ve 11 cezaevi personelinin tedavilerinin ardından taburcu edildiği, 46 hükümlünün ve 3 personelin ise tedavisinin devam ettiği ifade edilmektedir. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Türkiye Hapishaneleri 2023 yılı hak ihlali raporunda da Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü içerisinde yer alan cezaevlerinde verilen yemeklerin besin değerinin yeterince iyi olmadığı, yemek çeşitleri ve porsiyonlarının az olmasıyla birlikte yemeklerin yapılışında kullanılan ürünlerin hijyenik olmadığını tespitleri yapılmıştı.”

1- Basına ve kamuoyuna yansıyan zehirlenme haberlerine ilişkin bakanlık olarak adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

2- Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde kaç mahpus kalmaktadır?

3- Zehirlenme olayının yaşandığı gün kaç mahpus aynı yemeği yemiştir?

Diyarbakır’da otomobil bir çocuğa çarptı! O anlar kamerada Diyarbakır’da otomobil bir çocuğa çarptı! O anlar kamerada

4- Toplamda kaç mahpus ve personel yemekten dolayı zehirlenmiştir? Bunlardan kaçı tedavi sonrasında taburcu edilirken kaçının tedavisi sürmektedir?

5- İlgili kurumun yemekleri hangi şirket/kurum tarafından yapılmaktadır? Bu şirket yemek ihalesini ne zaman ve ne kadara almıştır?

6- Bu kurumun denetimi hangi birimlerce ne sıklıkla yapılmaktadır?

7- İlgili kurumda yemeklerin besin değeri nasıl belirlenmektedir? Günde 1 öğünde kaç çeşit yemek çıkmaktadır? Yemekler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulmakta mıdır?

8- İlgili kurumda yemeklerin besin değerlerinin düşük olduğu ve yemekler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulmadığı yönündeki raporlar neden dikkate alınmamaktadır?

9- ÖHD’nin 2023 yılı Türkiye Hapishaneleri raporlarında yer alan tespitlere ilişkin şu ana kadar bakanlık olarak ne tür işlemler yapılmıştır?

10- İlgili kurumda verilen yemeklerin besin değerleri ve hijyenlerine dair mahpuslardan tarafınıza ya da ilgili kurumlara kaç şikâyet gelmiştir? Bu şikayetler sonucunda neler yapılmıştır?”

Kaynak: Haber Merkezi