Diyarbakır’a yolu düşenlerin ilk sorduğu sorulardan biri hiç kuşkusuz “En iyi ciğer nerede yenir?” oluyor. Zira bu şehirde ciğer sadece bir öğün değil, aynı zamanda bir gelenektir. Kahvaltı sofrasında bile yer bulan kuzu ciğeri kebabı, Diyarbakır mutfağının en sevilen lezzetlerinin başında geliyor. Kentte kaburga dolması, meftune, ayvalı kavurma, duvaklı pilav, nardanaşı, mumbar, patlıcan dizme, habenisk ve mahlepli çörek gibi zengin yöresel tatlar bulunsa da ciğerin yeri bir başka. Diyarbakır sokaklarında sabahın erken saatlerinden itibaren ciğer kokusu yükselir. Peki, Diyarbakır’da ciğer nerede yenir, fiyatları ne kadar?
CİĞER FİYATLARI NE KADAR?
2025 yılı itibariyle kentte ciğer dürümün ortalama fiyatı 150 liradan başlayıp 250 liraya kadar semte göre yükselirken, porsiyon fiyatı ise mekânlara göre 260 lira ile 450 lira arasında değişiyor. İşte, lezzetiyle ön plana çıkan Ciğer Kebabı ustalarının isim ve mekânları.
CİĞERCİ XALE MIHEME (SUR): Şehrin en bilinen ciğercilerinden biri. Bayram sabahlarında kapısında uzun kuyruklar oluşan bu mekân, hem yerlilerin hem turistlerin gözdesi. Sur ilçesinin kalbinde yer alıyor.
FIRIN-Cİ DİYARBAKIR (SURİÇİ): 600 yıllık tarihi bir hamamın restorana dönüştürüldüğü bu mekân, yalnızca ciğer değil; ayvalı kavurma ve diğer yöresel lezzetleriyle de öne çıkıyor. Ambiyansı ve tarihi dokusuyla farklı bir deneyim sunuyor.
CİĞERCİ HÜSNÜ USTA (YANIK ÇARŞISI): 1977'den beri hizmet veren bu ciğerci, sabah kahvaltılarında bile dolup taşıyor. Özellikle çarşıya uğrayanların ilk tercihi oluyor.
CİĞERCİ REMZİ USTA: Merkezi konumuyla dikkat çeken mekânda taptaze kuzu ciğerleri, kömür ateşinde ustalıkla pişiriliyor. Temassız teslimat seçeneği ile hijyene önem veriliyor.
TARİHİ DİYARBAKIR CİĞERCİSİ: Otantik yapısıyla hem yerli hem yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu restoran, geleneksel ciğer kebabını tarihi atmosferle buluşturuyor.