24 Temmuz 1974 tarihli Mücadele’nin arşiv haberine göre, haşerelere karşın ekipler de harekete geçmiş. İşte arşiv haberi:

“Ekinlere Zarar Veren Haşerelere Karşı Mücadele Artıyor

Hem Adıyaman hem Diyarbakır bunu beklemiş! Hem Adıyaman hem Diyarbakır bunu beklemiş!

Diyarbakır Bölge Zirai Mücadele ve Karantina Reisliğinin verdiği bilgiye göre, ekinlere zarar veren hayvanlara karşı şimdiden tedbir alınmaktadır.

Buğday yetiştirilen her yerde olduğu gibi bölgemizde de buğdaya büyük ölçüde zarar veren hayvanlar bulunmaktadır.

İlgililer tedbir için çiftçilere diğer konular da olduğu gibi bu konuda da yardımcı olmuşlardır. Ekinlere zarar veren ve mahsulün kaybına sebep olan hayvanların başında «fare>>ler olduğu öğrenilmiştir. Bu hu susta Diyarbakır Bölge Ziraî Mücadele ve Karantina Reisliği şu açık lamada bulunmuştur. «Ekinlerin büyük düşmanlarından biri de farelerdir. Fareler tohumların tarlaya atılmasından itibaren zararlı olmaya başlarlar.

Zamanında mücadele yapılmadığı takdirde e kin yapraklarını oburca yemek suretiyle neticede büyük mahsul kayıplarına sebep olurlar. Bunun için bu zararlıya karşı mücadele büyük önem vermek gerekir>>>> demiştir. Farelerin yalnız tarladaki mahsule zarar vermekle kalmayıp ambardaki mahsule de zarar vermekte olduğu belirtilmiştir.

Tarlada görülen “sürme” hastalığında olduğu gibi, ekinlere zarar veren hayvanlara karşıda mücadele açılmıştır. İlgililer çiftçilere ilaç ve makine dağıtmaktadır. Bu ilaçların nasıl kullanılacağı hakkında çiftçinin Zira Mücadele ve Karantina Müdürlüklerine veya ilçelerdeki zira teknisyenliklerine müracaat edip teferruatlı bir şekilde bilgi alması gerekir. Zehirli yeme el sürülmemesi gerekir.”

İşte haberin sayfadaki görüntüsü:

Muhabir: Onurcan GÜLER