TÜİK verilerine göre, Diyarbakır’da akraba evliliği yapan çiftlerin sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 11,7 artarak 1465 oldu. En fazla akraba evliliğinin yaşandığı il Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa'da 17 bin 566 çiftten 3 bin 236'sı akraba evliliği gerçekleştirdi. En fazla akraba evliliğinin gerçekleştiği kentlerde 2 bin 697 çiftle İstanbul ikinci, 1465 çiftle Diyarbakır üçüncü sırada yer aldı.  En az akraba evliliği ise 9 çift ile Tunceli'de gerçekleşti.

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer

UZMANDAN UYARI GELDİ
Diyarbakır'da görev yapan Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, akraba evliliği konusunda uyararak, “Kuzenler arasında oluşan evlilikte anomali (sakat) bebek riski artmaktadır” dedi.

EN ÇOK AKRABA EVLİLİĞİ GÜNEYDOĞU’DA
Türkiye’de akraba evliliği oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çoksüer, “Özellikle Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok fazla akraba evliliğinin olduğunu görmekteyiz. Akraba evliliğine bağlı olarak doğan çocuklarda çok ciddi anlamda zeka geriliği ve metabolik hastalık oranlarının arttığını göstermektedir. Hatta yapılan çalışmalar, akraba evliliğinden doğan bireylerde Alzheimer oranlarının dahi yüksek oranda arttığını göstermektedir” dedi.

Ünlü seyyah Diyarbakır’ı hangi şehre benzetti? Ünlü seyyah Diyarbakır’ı hangi şehre benzetti?

AKRABA EVLİLİĞİ KİMLER ARASINDA OLUR?
Özellikle akraba evliliği yapmış kişilerin genetik danışmana başvurması gerektiğini söyleyen Çoksüer, “Akraba evliliği, özellikle hala çocukları, dayı çocukları, amca çocukları ve teyze çocukları arasında oluşan bir evliliktir. Yani kuzenler arasında oluşan evlilikte anomali (sakat) bebek riski artmaktadır. Her 100 çocuktan ikisinde anomali bebek doğabilmektedir. Fakat akraba evliliğinde bu oran iki kat artabilmektedir. Bu yüzden akraba evliliği bizim için ciddi anlamda önem arz etmektedir. Mümkün olduğu kadar akraba evliliğinden kaçınmak gerekiyor. Bunun yanında genetik danışmanlık alınması gerek. Özellikle akraba evliliği yapmış kişilerin genetik danışmanına başvurması gerekiyor.” (İHA)

Editör: Mücadele Gazetesi