Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, ahaber’de açıklamalar yaptı. Yüksel, yasadışı altınları göstererek, 22 ayar olması gereken altınlara 20 ayar atıldığını hatta 15 ayarlara kadar da düşürüldüğünü açıkladı. Bu durumun hem esnaf için hem de vatandaş mağduriyet teşkil ettiğini açıkladı.

Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan

“VATANDAŞ VE ESNAFIMIZ MAĞDUR OLUYOR”

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, “Vatandaş ve esnafımız mağdur oluyor. Biz Diyarbakır kuyumcular oda başkanlığı olarak bir bütünüyle şehrimizi temizledik. Darphanenin dışında kim altın ürettiyse bu yasadışıdır. Suçu da ağırdır. Ne yazık ki dönem dönem kötü niyetli kişiler ve kalpazanlık dediğimiz merdiven altı kaçak yollardan yapılıyor. Biz Diyarbakır olarak bunun mücadelesini emniyetimizle temizledik diyebiliriz. 

“KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARLA MÜCADELE ETTİK”

Şöyle anlatalım gördüğümüz Cumhuriyet altını darphaneden gelmiş. Bizde korumaya aldık jelatinli ve barkod sistemiyle ve daha sağlam bir şekilde esnafımız vatandaşlarımıza satıyor. Bunu biz başlattık iller ve ilçelerde yavaş yavaş bu sisteme geçti. Yakında darphanemizde jelatin sistemini çıkartır. Biz bu sistemi yaklaşık iki yıldır getirdik. Kötü niyetli insanlarla mücadele ettik. Emniyetimizde bu yasadışı altın üreten yerlere baskın yaptı, makinelere el konuldu. Yargılamaları da devam ediyor. Aynı zamanda bu illerimizde de bu uygulamamız başladı. 

“DARPHANEMİZİN KAPASİTESİ AZ”

Ancak şöyle bir sorun var. Darphanemizin kapasitesi az olduğu için günlük üretimi üç yüz kilodur. Bunun satışı ise günlük 1,5 2 ton günlük ihtiyaç talep ediliyor. Biz de bunu darphane genel müdürümüzle görüştük. Daha büyük tesis kurulması için onlar da mücadele ediyorlar. Bu boşluktan bu kalpazanlar da yararlanıyor. Bu sebepten esnafımız da vatandaşımız da mağdur oluyor. Ancak biz bunu Diyarbakır’da temizledik ” dedi.

Muhabir: Onurcan GÜLER