Diyarbakır’da açık hava müzesi olarak bilinen Sur ilçesindeki İç Kale yerleşkesinde daha tam olarak tarihte ne olduğu, işlevinin ne olduğu bilinmeyen yapılardan bir tanesinin üzerindeki sembolün anlamı merak edilirken sembolün hangi dönemden kaldığı da ayrıca merak ediliyor.

Sur ilçesinde İslamiyet’ten önce Geç Roma dönemi eserlerinin kalıntılarına rastlanırken aynı eserlerin sonra gelen uygarlıklar tarafından da farklı şekillerde restore edildiği öğrenildi. Diyarbakır farklı dönemlerde birçok medeniyet tarafından hükmedilse de Romalıların şehirdeki etkisi daha fazla olmuş ve günümüze kadar gelen birçok eserde de o dönemden izler taşınmaktadır. 

1302 yılında 92 yıl boyunca Artuklu hükmü altına geçen Diyarbakır’da önceki dönemlerde inşa edilen eserler yıkılmadan üzerine çalışmalar yapılmıştır.

Diyarbakır’da Maldivleri aratmayan görüntüler: İşte adresi Diyarbakır’da Maldivleri aratmayan görüntüler: İşte adresi

HER GELEN KÜLTÜR KENDİSİNDEN BİR İZ BIRAKMIŞ!
Diyarbakır’da İç Kale yerleşkesinden mezarlık alanına doğru inerken Küpeli Kapı olarak tabir edilen ara yolda bulunan surun üzerindeki sembolün ne anlama geldiği merak edilirken işin uzmanlarından, “İslamiyet dinini kabul eden Artuklular tarafından Roma döneminden kalma bu sembolün üzerine yapıldığı ifade edildi. Yapılan açıklamada arkeologlar şöyle konuştu: “İslamiyet dinine mensup Artuklular tarafından bir dönem alınan şehirdeki Roma izlerini taşıyan eserlerin yıkılması yerine eserlere kendilerinin de bir dönem buraya ev sahipliği yaptığını anlatan çalışmalar yapılmış. Bu sembolde de kufi yazısıyla Allah ve Muhammed motifi işlenmiş surların üzerine” denildi.

Muhabir: Nazime ÇAVLAN