Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır'da yıllardır yapılması planlanan tramvay için Büyükşehir'e 2023 yılında 642 milyon lira ödenek geldiğini fakat bu ödeneklerin hiçbirinin proje bile yapılmadan geri gittiğini açıklamıştı.

‘Diyarbakır Tramvay Projesi’nin ihaleye çıkması bekleniyor!

Konuyla ilişkin daha önce de soru önergesi veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır'da projesine ödenek ayrıldığı halde çalışmalarına başlanılmayan hafif raylı hat hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya

‘DİYARBAKIR TRAFİĞİNİ RAHATLACAK’ PROJE DENİLMİŞTİ 
Önergede şu ifadelere yer verildi:  “Diyarbakır nüfusu ve kentteki yerleşim birimleri hızla artarken gerekli ulaştırma ve altyapı yatırımlarının hayata geçirilmemesi kent içi trafik ve ulaşım sorununu daha da büyütmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Dağkapı-Hastane Hafif Raylı Sistem Hattı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ödenek ayrılmıştır. Nisan 2021’de hafif raylı sistem projesinin ihalesinin gerçekleştiğini duyuran kayyım, “kent trafiğini rahatlatacak” projenin 2023’te tamamlanmasını planladıklarını belirtmiştir.

Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar? Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar?

‘BELEDIYENİN BÜTÇESİNİN YETMEDİĞİ’ GEREKÇESİYLE PROJE DEVREDİLDİ 
Ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği ve çizimine 15 milyon lira harcadığı proje, “belediyenin bütçesinin yetmediği” gerekçesiyle Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmiştir. Buna karşın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Hafif Raylı Sistem Şubesi kapatılmamış, şube müdürü görevine ve maaş almaya devam etmiştir. Eylül 2022’de ise AKP İl Başkanı Şerif Aydın “küresel krizin yarattığı ekonomik hassasiyetlerden dolayı” projenin hayata geçmesini zor bulduklarını ifade etmiştir.

DAĞKAPI-HASTANE RAYLI SISTEM HATTI IÇIN ÖDENEK AYRILDI, HARCAMA YAPILMADI 
Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya kaynak olmadığı gerekçesiyle durdurulan projeye ilişkin yaptığı açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında hafif raylı sistem için ayrılan 642 milyon liralık ödeneği geri gönderdiğini iddia etmiştir. Kaya, kayyım tarafından asılsız olduğu öne sürülen iddialarına kanıt olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı web sitesinde yayınlanan Kamu Yatırım Belgelerini sunmuştur. 2017-2023 yılları arasındaki Kamu Yatırım Programları incelendiğinde Dağkapı-Hastane Raylı Sistem Hattı için her yıl ödenek ayrıldığı ancak bu kalemde hiç harcama yapılmadığı görülmektedir.

BAKANLIĞA DAHA ÖNCE SORULDU ANCAK YANIT ALINMADI 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2024 Bütçesi’nin görüşüldüğü 23.11.2023 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde şahsınıza yönelttiğim sorular arasında bulunan “Diyarbakır’da hafif raylı sistem planlamanız var mıdır” sorum da sözlü ya da yazılı olarak yanıtlanmamıştır.

Bu bağlamda;  
1- Hafif Raylı Sistem Hattı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ayrılan toplam  642.501.714 Türk Lirası tutarındaki ödenek Bakanlığa iade edilmiş midir?  
2- Ödenek iade edilmediyse nereye harcanmıştır?  
3- Hafif Raylı Sistem Projesi hangi tarihte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmiştir?  
4- Dağkapı-Hastane Hafif Raylı Sistem Projesi’nin durdurulduğuna ilişkin açıklama neden Bakanlık yerine AKP İl Başkanı tarafından yapılmıştır?  
5- Bakanlığın projeyi durdurma kararı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa gerekçesi nedir? Projeyi durdurma kararı almadıysanız 6 yıl boyunca ödeneği ayrılan projenin çalışmaları neden başlatılmamıştır?  
6- Daha önce 2023 yılında hizmete gireceği açıklanan Hafif Raylı Sistem ne zaman Tamamlanacaktır?"

Haber: Ejder Ediz IŞIK

Editör: Mücadele Gazetesi