Türkiye’nin ilkleri arasında yer aldılar Anadolu’daki ilk yerleşmeler arasında Diyarbakır Malatya Şanlıurfa Van’da yer aldı. Anadolu köklü tarihi ile sadece yurt insanlarına değil aynı zamanda bütün insanlığın da geçmişine ışık tutmaktadır. Bu noktada ilk yerleşim yerleri de tarihin kapılarını hem turistlere hem de tüm insanlığa açmaktadır.

DİYARBAKIR URFA VAN İLKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTA

Diyarbakır’da yıllar sonra bir ilk! Valilik ile belediye bir arada Diyarbakır’da yıllar sonra bir ilk! Valilik ile belediye bir arada

Malatya Tek Haber’in haberine göre, bu iller arasında Diyarbakır’da yerini aldı. Peki Türkiye’nin ilk yerleşim yerleri nereler? Diyarbakır hangi yapısı ile bu ilk yerleşimler arasına girebildi? İşte il il detayları….

Istanbul Yarımburgaz

10) İSTANBUL
İstanbul’da Yarımburgaz Mağarası, 400 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alınan bir mağaradır. Mağara Afrika'dan dünyaya yayılan Homo erectus'un Avrupa'ya geçiş rotasındaki yerleşimlerinden biridir.

Van Tilkitepe Höyüğü

9) VAN
Van Tilkitepe Höyüğü ya da eski kaynaklarda Şamramaltı, şehir merkezinin 7 kilometre güneybatısında yer alan bir höyüktür. Günümüzde Van Havaalanı sınırları içinde olup kısmen havaalanı olarak kullanılmaktadır. Höyük 55 metre çapında, 6-7 metre yüksekliğindedir.

Şanlıurfa Göbeklitepe

8) ŞANLIURFA
Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe şehir merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer almaktadır. Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır.

Burdur Hacilar

7) BURDUR
Burdur’da bulunmakta olan Hacılar şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Toplam 9 yerleşim tabakası bulunan Hacılar'da ilk yerleşim M.Ö. 7000 yılları olarak tarihlendirilmiştir, Hacılar ayrıca Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimidir. Yerleşimi 1956 yılında keşfedilmiştir.

Aksaray Asikli Hoyuk

6) AKSARAY
Aksaray’da bulunmakta olan Aşıklı Höyük günümüzden 11 bin yıl önce Orta Anadolu'nun ilk köy yerleşmesidir. Aşıklı'da başlayan 11 bin yıllık serüvende farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Aksaray, İpek Yolu üzerinde Kapadokya'nın batıya açılan kapısı olarak tarihteki yerini almıştır.

Karaman’ın Canhasan Höyüğü

5) KARAMAN
Karaman’ın Canhasan Höyüğü Buzul Çağı sonrasında oluşan bir gölün çekilmesinden sonra kurulmuştur. Yaklaşık M.Ö. 6500'lerde kurulmuştur.

Konya Çatalhöyük

4) KONYA
Konya ilinin Çumra ilçesi sınırlarında yer alan Çatalhöyük M. Ö. 7400 yıllarında yerleşim olarak kurulmuş keşfi ise 1958 yılında gerçekleşmiştir.

Çorum Alacahüyük

3) ÇORUM
Çorum’da bulunan Alacahöyük, Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır. Yerleşim M.Ö 3500'lü yıllarda kurulmuştur.

Malatya Arslantepe Höyüğü

2) MALATYA
Malatya’nın Battalgazi ilçesi sınırlarında olan Arslantepe Höyüğü veya Melid, şehir merkezinin 7 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye'deki en büyük höyüklerden biridir. Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü'nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. yüzyıla kadar kullanılmıştır.

Hilar Mağaraları Diyarbakır

1) DİYARBAKIR
Çayönü, insanın yerleşik düzene geçiş sürecini en iyi yansıtan bir arkeoloji merkezidir. Diyarbakır sınırları içerisinde bulunan Çöynü, Ergani’nin 7 kilometre güneybatısındaki Sesverenpınar (Hilar) Köyü'nde yer almaktadır. Çayönü tahıl ve evcilleştirmeye dayalı köy hayatının en eski örneklerinden biridir ve günümüz uygarlığında önemli bir basamak oluşturur.

Editör: Mücadele Gazetesi