Mezopotamya’nın bereketli topraklarında şekillenen Diyarbakır’ın meşhur lezzetlerinden biri olan tescilli Diyarbakır Üsküre Kebabı diğer adıyla Tas Kebabı, Diyarbakır yöresinde yetişen Karakaş ırkı koyunlarının kuzu bel ve kaburgalarından elde edilen etle yapılan tescilli bir yemektir. Yemekte kullanılan pirinç de Diyarbakır’ın tescilli Karacadağ Pirinci’dir. İşte o meşhur tescilli kebabın tarifi...

Diyarbakır’ın bu özel yemeğini hiç yediniz mi

Malzemeler (4 kişilik): 

1 kg kuzu eti ( Karakaş ırkı koyunlarının 1 yaşına gelmiş kuzularının bel ve kaburga kısımlarından elde edilen) 

Diyarbakır'a Salı günü uyarısı: Beş ilçe birden etkilenecek Diyarbakır'a Salı günü uyarısı: Beş ilçe birden etkilenecek

15 baş arpacık soğan 

10 adet patates (ceviz büyüklüğünde) 

1 çorba kaşığı domates salçası 

3 çorba kaşığı tereyağı (Kıl keçisi sütünden elde edilen) 

2 su bardağı Karacadağ Pirinci 

1 tatlı kaşığı pul biber 

1 çay kaşığı karabiber 

1 tatlı kaşığı tuz 

6 su bardağı su 

Hazırlanması ve pişirilmesi: 

Et yıkanarak bir tencereye konur. Temizlenmiş arpacık soğanı, patatesler, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır. Bu karışım üsküre isimli bakır tasa konur. Diyarbakır ilinde halk arasında “Kebaba Tâse” adıyla bilinir. Üsküre yayvan, iki kulplu bir tavanın ortasına ters çevrilerek yerleştirilir. Üskürenin sabit kalabilmesi için üzerine “dolma taşı” olarak adlandırılan bir taş, yani ağırlık konur. Tavanın kenarına sıcak su ilave edilir. Tastaki etin pişip pişmediğini kontrol etmek için bir parça et bu suyun içine konur. Kaynamaya bırakılır. Et piştikten sonra, bir kaşık yağla hafif kavrulan Karacadağ Pirinci üskürenin etrafındaki suya konulur. Ateşte 5-10 dakika pişirilir. Tasın üzerindeki ağırlık alınıp biraz daha pişirilir. Yemek piştikten sonra demlenmeye bırakılır. Üzerindeki tas yavaşça çıkarılır. Ortada et ve kenarında pilav sıcak olarak servis edilir. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi