31 Mart seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı. Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklama ile Hakkari Belediyesi'ne kayyum olarak Vali Ali Çelik'in atandığını duyurdu. Kayyum kararının ardından Diyarbakır dahil 8 ilde valilikler tarafından gösteri ve yürüyüş yasakları açıklandı.

MARDİN’DE 7 GÜNLÜK EYLEM YASAĞI
MARDİN Valiliği, 4 Haziran’dan geçerli olmak üzere 7 gün süreyle kent genelinde açık alanlarda toplanma, yürüyüş ve basın açıklaması gibi eylemlerin yasaklandığını duyurdu.

Bahçeli'den CHP ve DEM Parti'ye tepki Bahçeli'den CHP ve DEM Parti'ye tepki

HAKKARİ’DE EYLEM VE ETKİNLİKLER 10 GÜN YASAKLANDI
Hakkari Valiliği, kentte yapılacak bazı eylem ve etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. 
Valilik, yasak kararını dün açıklamıştı.

IĞDIR’DA 7 GÜN SÜREYLE YASAK
Iğdır Valiliği gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi.

VAN’DA 5 GÜNLÜK YASAKLAMA
Van Valiliği, kentte yapılacak bazı eylem ve etkinlikleri 5 gün süreyle yasakladı.
Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03.06.2024-07.06.2024 tarihleri arasında (5) gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır” denildi.

BATMAN’DA 4 GÜNLÜK EYLEM YASAĞI
Batman Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Hakkari Belediye Başkanı’nın görevden uzaklaştırılarak yerine Hakkari Valisi Ali Çelik’in vekaleten görevlendirilmesi konusu veya bu konu bahane gösterilerek yapılabilecek benzer nitelikteki eylem ve etkinlikler ile ilgili olarak, açık alanlarda bahse konu olaylara ilişkin yapılmak istenilen toplanma, yürüyüş, nöbet, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri ve broşür dağıtma, afiş ve pankart asma gibi her türlü eylemin, bu konudaki eylemlere katılmak amacıyla geldiği veya ilimiz sınırlarını kullanarak diğer illere geçeceği anlaşılan şahıs ve araçların diğer illerden ilimiz sınırına girişlerinin, dış ilçelerimiz açısından ise muhtemel eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla çıkışlarının ve il merkezimize girişlerinin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17’nci ve 19’uncu maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C maddeleri gereğince il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde, 03 Haziran günü saat 17.00’dan 06 Haziran 2024 günü saat 23.59’e kadar 4 gün süreyle yasaklanmasına karar verilmiştir” denildi.

TUNCELİ’DE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER 7 GÜN BOYUNCA YASAKLANDI
Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, ''Mezkur kanun hükümleri çerçevesinde valilik ve kaymakamlık makamının uygun göreceği etkinlikler dışında Tunceli il sınırları içerisinde meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık alanlarda basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık yer toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi, anma, açlık grevi, stant açmak, imza kampanyası, konser, şenlik, el ilanı bildiri, broşür dağıtmak, afiş, poster açmak, meşale yakma ve taşıma, sinevizyon gösterimi gibi tüm eylem ve etkinliklerin 4 Haziran saat 00.01 ile 10 Haziran saat 23.59'a kadar 7 gün süreyle yasaklanmıştır’’ denildi.

SİİRT’TE 7 GÜNLÜK YASAK
SİİRT Valiliği, kent genelinde 3 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 7 gün süreyle açık alanlarda toplanma, yürüyüş ve basın açıklaması gibi eylemlerin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde 3 Haziran’dan geçerli olmak üzere yasaklandığı açıklandı.

Kaynak: Haber Merkezi