Diyarbakır, Türkiye'nin en lezzetli mutfaklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Diyarbakır mutfağı, zengin tarihsel geçmişi ve yöresel malzemeleriyle birçok lezzet sunmaktadır. Diyarbakır, Türkiye'nin en lezzetli mutfaklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Diyarbakır mutfağı, zengin tarihsel geçmişi ve yöresel malzemeleriyle birçok lezzet sunmaktadır. Kentin bu özel mutfağında sadece yemekler değil tatlılar da yer almaktadır. Bu lezzetlerden biri de eskiden kara kış gecelerinde ekmek ve tatlı ile yapılan Cimili tatlısıdır.

Diyarbakır’ın tescilli lezzeti Cimili Tatlısı

CAMİLİ TATLISI HAKKINDA
Diyarbakır'ın kadim mutfak kültürünün nadide incilerinden biri olan Cimili Tatlısı, tereyağında kavrulmuş tandır ekmeğinin üzerine ceviz içi ve üzüm pekmezinin ahenkli birlikteliğinden doğan eşsiz bir lezzettir. Yüzyıllardır Diyarbakır sofralarını süsleyen bu tatlı, yörenin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır. Cimili Tatlısı, tarihçesi pek bilinmese de kullanılan malzemelerden dolayı köklü bir geçmişe sahip olduğu anlaşılmaktadır.

cimili tatlısı

DİYARBAKIR’IN SOĞUK KIŞ GECELERİNİN TATLISI
Diyarbakır da eskiden neneler ve anneler, kış gecelerinde Cimili tatlısı yapardı. Az malzeme ile yapılan bu tatlı, yörede yokluk tatlısı olarak da bilinir. Bir nevi baklava yerini de alan Cimili, bayat ekmeklerin değerlendirebileceği enfes bir tatlı olarak karşımıza çıkar. Özellikle tandır ya da pide ekmeği ile de yapılan bu tatlı sağlıklı ve doyurucu bir özelliğe de sahiptir.

Diyarbakır’da Bayat Ekmekle Yapılan Tatlı Hangisi İşte Tarifi

Diyarbakır’ın simgesi oldu: İşte Dört Ayaklı Minare'nin sırrı! Diyarbakır’ın simgesi oldu: İşte Dört Ayaklı Minare'nin sırrı!

Cimili Tatlısı Malzemeler:
Tandır ekmeği, 500 gr
Üzüm pekmezi, 200 gr
Ceviz, 1 su bardağı
Tereyağı, 2 yemek kaşığı

Hazırlanışı:
İlk olarak tereyağı tavada eritilir. Küp şeklinde doğranmış olan tandır ekmeği tereyağında kavrulur. Kavrulan tandır ekmeğine kırılmış olan cevizler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Kavrulan karışıma pekmez ilave edilerek ekmeğin pekmezi çekmesi sağlanır. Servis tabağına konarak, sıcak servis edilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK