Diyarbakır şehir merkezine 90 kilometre uzaklıktaki Çermik ilçesinde yükselen Gelincik Dağı, ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Bir zamanlar su akardı, şimdi hüzün: Diyarbakır’ın unutulan “Değirmeni”
Bir zamanlar su akardı, şimdi hüzün: Diyarbakır’ın unutulan “Değirmeni”
İçeriği Görüntüle

Gelincik Dağı Diyarbakır-1

Kapadokya’nın ikonik peri bacalarını andıran devasa taş siluetleriyle, "Güneydoğu’nun Kapadokyası" olarak anılmaya başlandı. Bin 500 metre yükseklikteki bu doğa harikası, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yürek burkan bir efsaneyi günümüze taşıyor.

10 KİLOMETREYİ AŞAN HAT: HİKAYESİ NE?

Halk arasında nesilden nesile aktarılan anlatıya göre, dağın yamacından geçen görkemli bir gelin alayı, yapılan bir hürmetsizlik sonucu ilahi bir gazaba uğrayarak oldukları yerde taş kesilmiş. Uzaktan bakıldığında gerçekten de yan yana dizilmiş insan suretlerini andıran bu kaya oluşumları, görenleri hayretler içinde bırakıyor. Güneydoğu Toroslar’ın bir parçası olan bu silsile, 10 kilometreyi aşan hattıyla doğaseverler için eşsiz bir rota sunuyor.

Gelincik Dağı-2

Henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan bölge, kampçılar ve fotoğraf tutkunları için giriş kısıtlaması bulunmayan özgür bir kaçış noktası. Diyarbakır turizminin yükselen yıldızı olan bu sessiz tanıklar, hem mistik atmosferi hem de el değmemiş doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen bir masalın kapılarını aralıyor.

Muhabir: Onurcan GÜLER