Meclis’te Diyarbakırlı Bakan için tören düzenlendi Meclis’te Diyarbakırlı Bakan için tören düzenlendi

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 6 Şubat depreminin yıldönümü kapsamında Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen panel ikindi oturumu ile devam etti. Panele, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Panelin “6 Şubat 2023 depreminde yapılarda oluşan hasarlar, nedenler, alınabilecek önlemler ve dayanıklı kentleşme” başlıklı ikinci oturumunda İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Murat Demir ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Dr. Şefik İmamoğlu konuştu.

“28 BİN AİLE BARINMA SORUNU YAŞIYOR”
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan haberde, İnşaat Mühendisi, Yapı-Yol Den Diyarbakır Şube Başkanı Murat Demir, yapıların uygun inşa edildiğinde yıkılmadığını gördüklerini söyleyen Demir, “Diyarbakır’da ağır hasarlı yapılara baktığımızda siyasi kararlar bizim hayatımıza mal oluyor. Kent genelinde 28 bin aile barınma sorunu yaşıyor” dedi.

“YALNIZCA 9 KİŞİ TUTUKLU”
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “En temel haklarımız dahi ihlal edildi. Temel arama kurtarma faaliyetleri yürütülmedi. Diyarbakır Barosu bu salonda tedarik merkezi oluşturdu. 300 avukatla kentin birçok noktasına erişir haldeydik.  Depreme ilişkin hasarı indirmek bizim elimizdeydi. Devlet kurumları gereken sorumluluğu yerine getirmedi. Keyfi bir şekilde sorumluluk ihmal edildi. Soruşturma süreçlerinde ruhsatsız kaçak yapıların inşa edildiği yönünde tespitler vardı. Şuan itibariyle 414 kişinin ölümüne karşılık 9 kişi tutuklu. Etkin bir soruşturma yürütülmedi” şeklinde konuştu.

“BİNLERCE KİŞİ GÖÇ TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”
 Son olarak konuşan GÖÇ-DER Eşbaşkanı Serdar Bayram ise, depremin neden olduğu sorunların devam ettiğini söyledi. Bayram, “Diyarbakır’da orta ve ağır hasarlı yapılar yıkıldı, 9 bine yakın binanın yıkılma durumu söz konusu. Bu da ortalama 50 bin kişinin tekrardan göç etmesine neden oluyor. Bu da buradaki 4’üncü göç dalgası oluyor. Sürekli bir göç hali söz konusu.  Öz gücümüzle topluma cevap olma konusunda tartışmalar yürütmeliyiz. Diyarbakır’daki iç göçken, Malatya ve Adıyaman da bir dış göç söz konusu ve oralar boşaltılıyor. Bu saatten sonra öz gücümüzle neler yapabilirizi gündemimize almalıyız. En büyük afet devletin kendisi bizim de ona karşı alternatifi sunabilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Mücadele Gazetesi