DEM Partili vekil Serhat Eren, başta Diyarbakır’da çalışmak üzere alınan ve farklı illere gönderilen personeller hakkında bir soru sordu. Eren,

“6 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen Maraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da 1498 tescilli yapının hasar tespiti yapılmış ağır ve orta hasarlı yapılar belirlenmişti. Zarar gören tarihi yapılar arasında UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları’nın yanı sıra surlar üzerinde bulunan en büyük ve en eski burç olan Keçi Burcu, Akkoyunlular döneminde yaptırılan Şeyh Mutahhar Camisi’nin yekpare dört sütun üzerinde inşa edilen Dört Ayaklı Minare ile Parlı Safa Camisi de yer almaktadır.

Daha önce yapılan açıklamalarda Rölöye ve Anıtlar Müdürlüğü koordinatörlüğünde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Müze Müdürlüğündeki uzmanlardan oluşturulan ekiplerle tescilli yapıların hasar tespit çalışması yapıldığı bildirilmişti. Tarafıma iletilen bilgilere göre depremden etkilenen kentlerde tescilli yapıların onarımı için “özel” olarak açılan kadrolara yaklaşık olarak 235 personel (Arkeolog, mimar, sanat tarihi, şehir planlamacı vs.) alınmış, ancak birkaç ay içerisinde 140’a yakın personel İstanbul, Antalya, Samsun, Balıkesir, Ordu ve Kayseri gibi depremden etkilenmeyen yerlere tayin edilmişlerdir.

Vekili olduğum Diyarbakır’da ise Diyarbakır Müzesi, Rölöye ve Anıtlar Müzesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne toplamda 18 personel alınmış ve bu personellerin 9’unun deprem yaşanmayan illere görevlendirildiği tarafıma iletilmiştir. Yine tarafıma aktarılan bilgilere göre Diyarbakır’da bulunan ve depremden hasar gören tescilli yapıların onarımı ve restorasyonuna ise henüz başlanmadığı belirtilmektedir. “

İŞTE SERHAT EREN’İN YANITLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

DEM Parti Milletvekili Eren, yanıtlanmasını istediği sorularını şu şekilde sordu:

“Bu bağlamda;

1-        Maraş depremleri nedeniyle Diyarbakır’da hasar gören tescilli yapıların onarımı için Kültür Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da çalışmak üzere kaç personel istihdam edilmiştir? İstihdam edilen personellerin unvanları nedir?

2-        Diyarbakır’da çalışmak üzere alınan ancak daha sonra İstanbul, Antalya, Balıkesir, Samsun, Ordu ve Kayseri gibi yerlere tayin edilen personel sayısı kaçtır? Bu personeller hangi illere görevlendirilmiştir?

3-        Diyarbakır’da tescilli yapıların onarımı için alınan personeller hangi ihtiyaç temelinde farklı illere gönderilmiştir?

4-        Diyarbakır’ın merkezi ve ilçelerinde toplam kaç tescilli yapı bulunmaktadır? Bu yapılardan kaçı ağır hasar kaçı orta hasar almıştır? 

5-        Diyarbakır’da şu ana kadar kaç tescilli yapının onarımı yapılmıştır? Hali hazırda kaç yapıda onarım çalışması yapılmaktadır?

YSK açıkladı! En düşük katılım Diyarbakır’da YSK açıkladı! En düşük katılım Diyarbakır’da

6-        Diyarbakır’da bulunan tescilli yapıların onarımı için halihazırda kaç kişilik bir ekip çalışmaktadır?

7-        Deprem nedeniyle tamamıyla yıkılan tescilli bir yapı bulunmakta mıdır?

8-        Türkiye genelinde Maraş merkezli depremler nedeniyle hasar alan tescilli yapıların onarımı için Kültür Bakanlığı tarafından kaç personel alınmıştır? Bu personellerin alındığı iller hangileridir? Bu personellerden kaçı şu an ilk olarak görevlendirildikleri ilde çalışmalarına devam etmektedir kaçı farklı bir ile tayin olmuştur? Ve tayin edilme gerekçeleri nedir?

9-        Deprem nedeniyle açılmış kadroların farklı amaçlarla kullanılmasının gerekçesi nedir? Bu yöntemle kadro tahsisi yapılması bir hülle yöntemi değil midir?”

Kaynak: Haber Merkezi