Deprem Türkiye gündeminden düşmüyor. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem tehlikesi olduğunu açıkladı. Yapılan araştırmalara göre, Diyarbakır ve çevresinde aktif fay hatları bulunuyor ve bu durum ciddi bir deprem riski oluşturuyor.

Görür, bölgede yaşanabilecek olası bir depremin etkilerinin ciddi boyutta olabileceğini belirtti.

Diyarbakır'da deprem tehlikesi konusunda bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve gerekli önlemlerin alınması, olası bir felaketin etkilerini en aza indirebilmek adına büyük önem taşıyor.

Naci Görür'den Marmara depremiyle ilgili açıklama

NACİ GÖRÜR'E GÖRE DİYARBAKIR'DAKİ BÜYÜK DEPREM TEHLİKESİ

Diyarbakır’da belediye eşbaşkanları seferberlik başlattı Diyarbakır’da belediye eşbaşkanları seferberlik başlattı

Diyarbakır'ın iki deprem tehdidi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Görür, bunların Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı ve Doğu Anadolu Fay hattı olduğunu söyledi. Görür, "Levha sınırları deprem üretir. Bu depremler nedeniyle levhalar da dilimlenir ve kendi içlerinde deprem üretirler. Diyarbakır tehdit edici fay hatları yanında olduğu için her deprem burayı etkiler. Diyarbakır’da çok büyük afete dönüşmez. Sizin deprem dediğiniz şey insan kusurudur. Zemin etüdü yapmıyorsanız, doğru ve kaliteli bir mühendislik hizmeti vermiyorsanız bu kadar şaşırmamanız gerekir" diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA DEPREME KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Depreme karşı önlem alınması gereken noktaları altyapı, ekosistem ve ekonomi olarak sıralayan Görür, şunları anlattı:

"Yol, köprü, viyadük ve baraj gibi altyapılar depreme dirençli hale getirilmeli. Bugün bu gayet de mümkün. Güçlendirilmesi lazım. Türkiye’de hiç kimse sahaya inmedi, inmiyor. Şuralar, toplantılar ve çalıştaylar yapılıyor. Ama biz neyi bekliyoruz? Çıkın Diyarbakır’da etüt çalışması yapın. Neyi bekliyorsunuz?Deprem etkisiyle milyonlarca ton atık çıkar, moloz atığı. Burada bu çalışma yapıldı mı bilmiyorum. Şimdiden atıkların döküleceği yerlerin belirlenmesi lazım. Deprem bölgesinde tüm atıklar toprak altına ve derelere döküldü. Yağmur yağınca da o kimyasallar ortaya çıkıyor. Asbest hastalığı yayılıyor. Büyük bir çevre kirliliği oluştu.”

Deprem sonrası Diyarbakır’dan kaç kişi göç etti? Deprem sonrası Diyarbakır’dan kaç kişi göç etti?

Kaynak: Artigercek.com

En büyük depremler belli oldu! Diyarbakır’da listede En büyük depremler belli oldu! Diyarbakır’da listede

Editör: Mücadele Gazetesi