Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, 2004 yılında Diyarbakır Atıksu Arıtma Tesisi olarak kurulan ancak 2015 yılından itibaren İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi olarak hizmet vermeye başlayan tesis için yenileme projesi hazırladı. 

Bölgenin en büyük su kaynağı olan Dicle Nehrinin kirlenmesini önleyen ve halk sağlığını koruyan tesisin, atıksu tasarım debisi günlük ortalama 175 bin metreküpe tekabül ediyor. Tesise 2000 milimetrelik kolektör hattı ile atıksu giriş terfi pompa istasyonundaki burgulu pompalar ile 2004 yılından itibaren su 7,3 metre terfi ettiriliyor.

DEFORMELER OLUŞTU
Tesiste, burgu pompalardaki redüktör dişli gurubu zamanla deforme olup kırılmalar meydana geldi. Bu durum pompaların verimli çalışamamasına ve tesise su alma kapasitesinde düşüşe neden oldu.

İHALENİN YAKLAŞIK BEDELİ 95 MİLYON
Bunun üzerine Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için çalışma başlatan DİSKİ Genel Müdürlüğü, “Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Giriş Yapısı İnşaatı Yapım İşi” adıyla yenileme projesi hazırladı. 94 milyon 751 bin 750 TL bedel ile ihalesi Haziran ayında yapılan proje için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Yüklenici firma, Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yenileme çalışmalarına başladı. 

30 adet göl, gölete ve 5 baraja bırakıldı 30 adet göl, gölete ve 5 baraja bırakıldı

Yenileme projesi kapsamında burgu pompalar kaldırılarak tesise taş tutucu, yeni ızgara ve terfi istasyonu yapılacak. Proje ile tesiste, 5 dalgıç tipi pompa istasyonu kurulacak. 

TEMMUZ 2025’TE TAMAMLANACAK
Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yenileme çalışmalarının Temmuz 2025 tarihinde bitirilmesi hedefleniyor. 

2040 YILINA KADAR ATIKSU SORUNU YAŞANMAYACAK
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan yenileme çalışmaları sayesinde Diyarbakır’ın merkezinde 2040 yılına kadar atıksu sorunu yaşanmayacak.

Kaynak: Bülten