Sami Hazinses, 1925 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Gerçek ismi Samuel Agop Uluçyan olan Sami Hazinses, Türkiye vatandaşı Ermeni bir oyuncudur. 1940 yılına kadar Diyarbakır’da Musiki Cemiyeti’nin icra heyetinde müzik ile ilgilendi. Aynı zamanda şehrin eski ve usta Ermeni sanatkârları gibi "puşicilik" sanatını öğrendi. 1953 yılında Mahir Canova'nın yönettiği, Cüneyt Gökçer, Atıf Kaptan, Altan Karındaş ve Muhterem Nur'un oynadıkları "Kara Davut" filmindeki küçük bir rol ile sinemaya yöneldi ve oyunculuğu dair ilk adımları atmaya başladı. Hazinses, komedi oyunculuğunun yanı sıra bazı filmlerinde de dram oynadı. 

İYİ BİR ŞAİR, İYİ BİR SÖZ YAZARIYDI

Türk sinemasının unutulmaz komedi sanatçıları arasına girmeyi başaran Sami Hazinses oyunculuğunun haricinde iyi bir şair, iyi bir söz yazarıydı da aynı zamanda. Pek çok ünlü besteciye kendi kaleminden yazdığı sözleri vermiş, onlarda bu sözleri besteleyerek üne kavuşmuşlardı. "Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm" adlı eserini Zeki Müren seslendirmiştir. En bilinen eserlerinden biri de Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses başta olmak üzere birçok sanatçının seslendirdiği "Derdimi Kimlere Desem" isimli klasikleşmiş şarkıdır. Sami Hazinses 2002 tarihinde İstanbul'da 77 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

DİYARBAKIRLI OYUNCUNUN ROL ALDIĞI FİLMLER NELERDİR?

Sami Hazinses hayatı boyunca onlarca filmde birçok ustu isimle rol aldı ve beraber oynadı. Bunlar arasında Cüneyt Arkın, Şener Şen, Müjdat Gezen, Gülşen Bubikoğlu ve daha niceleri oldu. Hazinses, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni filmi ile Şener Şen’le Köşeyi Dönen Adam filmiyle Kemal Sunal’la beraber oynadı, Kartal Tibet ve Kadir İnanır’la Bitirim Kardeşler filminde rol aldı ve Satın Alınan Koca filmindeyse Cüneyt Arkın’la beraber oynadı. Diyarbakırlı oyuncu, sinema dünyasında Yeşilçam’ın fırtına gibi estiği o yıllarda neredeyse rol almadığı oyuncu kalmadı.

Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha

Oynadığı o kadar sinema filmi var ki oyuncunun bunlar arasında Gülşah filmi ve Gırgıriyede Cümbüş Var filmleri hala hafızalarda yer edinenler arasında yer alıyor.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER