Mezopotamya'nın kalbi olan Diyarbakır, tarihin taşlara, surlara yazıldığı, bereketin Dicle Nehri ile Hevsel Bahçelerinden fışkırdığı, farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmış bir kent. Bu farklı kültürler, mutfağına da yansıyor. bu lezzetlerin bir kısmı tescillenerek korunma altına alınırken, bir kısmı ise hala korunmayı bekliyor. Bu tescilli lezzetlerden biri de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından korunmak üzere 6 Mart 2023 tarihinde tescillenen geleneksel Lepik Köftesi. İşte meşhur Lepik köftesinin tarifi…

DİYARBAKIR’DA DÜĞÜN VE BAYRAMLARDA ARANAN LEZZET: LEPİK
Diyarbakır’da önemli bir sosyal etkinlik hem de aileler için büyük bir anlam taşıyan, toplumun yaşamsal bir parçası olarak önemli bire yere sahip olan düğün ve bayramlar, misafir ağırlama adetleri ve ritüeller üzernedir. Kentte önemli bir yere sahip olan bu iki gelenek ve değerin en önemlisi tamamlayıcı da yemektir. Düğünler ve bayramlar, toplumun bir araya gelip sevinci paylaştığı ve dayanışmayı pekiştirdiği bir fırsattır. Bu yüzden Diyarbakır’da hem düğün hem de bayramlarda pişirilen yemekler de özeldir. Bu lezzetlerden biri de Diyarbakır düğün, bayram ve festivallerinde sofralarda aranan yöresel Lepik Köftesidir. 

LEPİK KÖFTESİ AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Diyarbakır mutfağına özgü yemeklerden biri olan Lepik Köftesi, su, sıvı yağ, kıyma, kuru soğan, bulgur, tereyağı, yumurta, tuz ve baharatlarla hazırlanır. Köfte hamuru yoğrulduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve avuç içinde yuvarlak, basık bir şekil verilerek hazırlanır. Günlük öğünlerde tüketildiği gibi düğün, bayram ve festivallerde de ikram edilen bu yemek, Diyarbakır mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alır.

İşte Diyarbakır'ın yöresel tatlarından Lepik tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur,
250-300 gram çiğ köftelik kıyma,
sıvı yağ,
tuz.

Yapılışı:
Diyarbakır Lepik Köftesi yapımında bulgurlar yeterince ılık su ile yumuşayana kadar yoğrulur. Daha sonra hazırlanan bu karışım; kıyma, tuz, kişniş ve rendelenmiş kuru soğan ile ortalama 5 dakika süre ile iyice yoğurulur. Elde edilen köfte hamuru yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirilir.

Diyarbakır’da ne yenir? İşte denemeniz gereken lezzetler Diyarbakır’da ne yenir? İşte denemeniz gereken lezzetler

Köfte hamuru; ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve iki elin avuçları arasına alınarak köftelere yuvarlak ve basık bir şekil verilir. Bu köfteler ayrıca isteğe bağlı olarak yeterince haşlanabilir. Diyarbakır Lepik Köftesi hamurunun homojen olarak yoğurulması, köftelerin hazırlanmasındaki bu aşamalar ustalık becerisi gerektirir.

Muhabir: Remziye ÇELİK