Her yıl ortalama 600 bin çiftin evlendiği Türkiye’de baharla birlikte düğünlerin hızlanması bekleniyor. Yeni evlenecek çiftlere kullandırılacak 150 bin liralık faizsiz evlilik kredisi esnafta ‘Sektör hareketlenecek’ heyecanı yarattı. 2024’te düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya gibi temel ihtiyaçlar için ödenecek minimum fiyatları araştırıldı. Peki, Diyarbakır’da evlenecek çiftlerin de yakından takip ettiği bir düğünün maliyeti ne kadar oldu? İşte 2024’te düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya gibi temel ihtiyaçlar için ödenecek minimum fiyatlar...

HER YIL ORTALAMA 600 BİN ÇİFT EVLENİYOR
Ramazan Bayramı’ndan sonra düğün sezonu açılacak, hazırlıklar da şimdiden başladı. Yeni evlenecek çiftler düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya gibi temel ihtiyaçları için araştırma yapıyor. TÜİK verileri düğün sektörünün, 2023’te de büyümeye devam ettiğini gösteriyor. TÜİK’e göre her yıl ortalama 600 bine yakın çift evleniyor. Bir çiftin ortalama düğün harcaması ise 250 bin lira olarak hesaplanıyor.

Sivas’ta Diyarbakır rüzgarı esti Sivas’ta Diyarbakır rüzgarı esti

FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİ SEKTÖRDE HAREKETLİLİĞE NEDEN OLACAK MI?
Hürriyet'in haberine göre, ev kurmanın maliyeti ise çok daha fazla. 2023’te evlenen bir çift, söz-nişan, kına, düğün ve ev kurma gibi tüm masraflar için ortalama 650 bin lira harcadı. Evlilik endüstrisinin geçen yıl 300 milyar liralık ekonomi yarattığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri düğün endüstrisinin 2024’te, 2023’e göre yüzde 30 ila 40 arasında büyüyeceğini öngörüyor. Aynı zamanda yeni evlenecek çiftler için verilecek 150 bin liralık faizsiz evlilik kredisinin de sektörde hareketlilik yaratması bekleniyor. 

Öte yandan 150 bin liralık "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" kredisinden yararlanacak iller arasında Diyarbakır yer almadı. Ancak önümüzdeki süreçte Diyarbakır dahil 81 ilin 150 bin liralık faizsiz evlilik kredisinden yararlanması için çalışmaların kademeli bir şekilde yapılacağı açıklanmıştı. 

İŞTE BİR DÜĞÜNÜN MALİYETİ
Evleneceklere maliyet hesabında referans olacak bir araştırma yapıldı. Bu yıl en temel ihtiyaçlar için minimum şu fiyatlar çıktı: Düğün 30 bin lira, yemekli düğün 150 bin lira, mobilya 150 bin lira, beyaz eşya 74 bin lira, züccaciye 45 bin lira. Böylece bir düğünün minimum maliyeti 500 bin liraya ulaştı. 

Editör: Mücadele Gazetesi