Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde bulunan, Ergani- Siverek kervan yolu Sinek Çayı üzerine inşa edilen ve geçmişi 826 yıl öncesine dayanan tarihi Haburman Köprüsü turistlerin ilgisini çekiyor. Yüzlerce yıllık geçmişi bulunan köprünün tarihi ise göz dolduruyor.

Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak

HABURMAN KÖPRÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ

Haburman Köprüsü'nün kitabesine göre, hicri 595, miladi 1198-1199 tarihinde Artuklu Hükümdarı Necmeddin Alpı’nın kızı Zübeyde Hatun tarafından inşa edilen köprünün özellikleri dikkat çekiyor. Üç gözlü, sivri kemerli, yolu dik olan köprünün sivri kemerli orta gözü büyük ve yüksek tutul- muştur, yanlardaki iki göz ise boşaltma gözleri olduğundan daha küçük tasarlanmıştır. Bu açıdan köprü, ana gözlü köprülerin özelliğini gösterir. Eserin, toplam uzunluğu 95,5 metre, genişliği ise 5,5 metredir.

HABURMAN KÖPRÜSÜ'NÜN EN SON 1927 YILINDA ONARIMI GERÇEKLEŞTİ

Artuklu Hükümdarı Necmeddin Alpı’nın kızı Zübeyde Hatun tarafından kardeşi II. Kutbüddin İlgazi’nin hükümdarlığı sırasında inşa ettirilen köprü, tarih boyunca çeşitli tamirler görmüştür. Köprü'nün son esaslı onarımı 1927 yılında Çermik Kaymakamı Hikmet Bey ile belediye başkanı Rifat Bey tarafından yaptırılmıştır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK