Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nden yapılan paylaşım şöyle: “Diyarbakır tanıtımlarında yıllarca en çok kullanılan kartpostal olan ‘karpuz içindeki çocuk’ fotoğrafını çeken ilk kişinin Adil Tekin olduğunu biliyor muydunuz?

Diyarbakır Surları
 

AHMET ADİL TEKİN KİMDİR?
Fotoğraf sanatçısı, araştırmacı, yazar Ahmet Adil Tekin Diyarbakır’a bağlı birçok ilçede uzun yıllar nüfus memurluğu yapan Hafız Mehmed Lütfü Efendi’nin oğlu olarak 1910 yılında Kulp’ta doğar. 1928’de babasının tayini nedeniyle Diyarbakır merkeze taşınır. Diyarbakır Halkevi'nin etkinlikleri içinde yer alarak; tiyatro kolunda çalışır ve temsillerde rol alır.

Diyarbakır Karpuz Festivali

DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANLIĞI VEKİLİ OLUR
1934’te Diyarbakır Lisesi resim öğretmeni Süleyman Bey’den fotoğrafçılığı öğrenir. 1935’te "Foto Dicle" adıyla kendi fotoğraf atölyesini kurar. Fotoğrafçılığı bir meslek olarak sürdürürken kentin birçok farklı alanını da fotoğraflamaya başlar. 1952-1954 yılları arasında Diyarbakır Belediye Başkanlığı Vekili görevini yürütür.

Diyarbakır’da 12 yaşındaki kız kayboldu Diyarbakır’da 12 yaşındaki kız kayboldu

Adil Tekin

9 AYRI SERGİ DÜZENLEDİ
1959’da ilk fotoğraf sergisini açar. Daha sonraki yıllarda kendi çektiği ve derlediği fotoğraflardan toplamda 9 ayrı sergi düzenler, Diyarbakır’ın tanıtıldığı kartpostal ve kitap çalışmaları yapar. 1970’lerden itibaren aktif bir şekilde çalışmalar yürüttüğü Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği’nin de uzun süre başkanlığını yürütür.
 

62 YILLIK MESLEK HAYATI
1 Aralık 1997 tarihinde vefat eden Adil Tekin 62 yıllık meslek hayatı boyunca Diyarbakır’daki birçok kurumdan madalya ve plaketler almış, 1966 yılında ise Dicle Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Sanat Doktorluğu ünvanına layık görülmüştür.



Çektiği ve yayınladığı fotoğraflarla bizlere Diyarbakır’a dair kıymetli bir arşiv bırakan Dr. Adil Tekin’i vefatının 26. yılında saygıyla anıyoruz.” (Haber Merkezi

Editör: Mücadele Gazetesi