Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Bayramı hazırlıkları başladı. Diyarbakır Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetin, kurban fiyatlarının ve satışların geçen senenin rakamlarına yakın seyredeceğini belirtti.

Diyarbakırlı iş insanı bir ihale daha aldı! Karar Resmi Gazete’de Diyarbakırlı iş insanı bir ihale daha aldı! Karar Resmi Gazete’de

KURBANLIK HAYVAN NİYE PAHALI, NİYE ET PAHALI?
Aydınlık’a konuşan Çetin, yetiştiricinin çok zor şartlarda çalıştığını ifade ederek, “Üretici hayvanını getirecek, satana kadar yanında duracak, çoluk çocuğundan ayrı kalacak. Yer kirası, nakliye parası, yemesi içmesi hep masraf ancak bu fiyattan satabilirse kendisini kurtarır. Bu kadar emeğe de para kazanacak tabi… Batıya kurbanlık satışı için gidenler büyük masraflar yapıyor. Pendik pazarına götürüyorduk, geçen yıl 40 bin lira yer parası verirken bu sene 100 bin liraya çıkmış, 50 bin lira nakliye kirası, çobanın masrafı, yemi derken hayvan başı neredeyse 10 bin lira masraf gidiyor. Deniyor ki hayvan niye pahalı, niye et pahalı? Bu girdileri hesaplamıyorlar. Belediyeler kurban satış yerlerini bedava veriyoruz, deseler ya da cüzi bir miktarda ücret isteseler, fiyat düşer. Diyarbakır’da satılan kurbanla İstanbul’da satılan kurban fiyatı arasında en az 10 bin lira fark olacak. Sebebi bu. Satışlara gelince geçen yılın rakamlarına yakın olacağını tahmin ediyorum.

VATANDAŞLARA UYARI
Kurbanlık alacak vatandaşa da uyarı yapan Çetin, “Hayvanın kurban olabilmesi için toklularda 1 yaşını geçmesi, sağlıklı olması, veteriner hekim raporu, aşı belgesi olması gerekiyor. Büyükbaşta da 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.” dedi.

DİYARBAKIR’DA KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?
Besicilik ve ticaretiyle uğraşan bir çiftçi ise ekonomik şartlar nedeniyle durgunluğa dikkat çekti:
“Piyasalar biraz pahalı, yetiştiricinin suçu değil, alıcının suçu da değil. Burada küçükbaş 10-15 bin arasında, büyükbaşlar 70-80 bin liradan başlıyor, 150 bin liraya kadar çıkıyor. Kilo hesabı ortalama 250 lira civarındadır. Mazotun yükselmesiyle nakliye paraları çok arttı. Büyükbaşta 10 bin liraya kadar masraf gidiyor. Küçükbaşta da 2-3 bin liraya kadar masraf çıkıyor. Satışlar şu an biraz durgun, alıcı pahalı görüyor.

Kaynak: Aydınlık