Yüzyılların yükünü zarafetle taşıyan bir şehir olan Diyarbakır, yalnızca tarihiyle değil, zengin mutfağıyla da büyülüyor. Binlerce yıllık tarihiyle Mezopotamya'nın kalbinde yer alan Diyarbakır, kaburga dolması, ciğer kebabı ve dolması, içli köfte, etli, ekşili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi meftune de sayısız lezzetleri ile ön plana çıkıyor. İşte Diyarbakır’ın damaklarda kalan başlıca tatları…

Diyarbakır Yemek Ciğer

DİYARBAKIR CİĞER KEBABI
Sabahın erken saatlerinde “hade ciğer yemaya gidağ“ ile başlar Diyarbakır ciğeri ve devam eder gecenin geç saatlerine kadar. Diyarbakır’ın eşsiz Ciğer Kebabı, sırf tezgahta bitmesinde bir dürüm de ben yiyeydim hasretiyle akşam uyuyup, sabahın köründe koştur koştur sıraya girip yemeye gidilir, bu topraklarda. İşte bu kadar güzel anlatılır Diyarbakır Ciğeri. Diyarbakır’ın simgesel yemkleeinden olan ciğer kebabının en önemli özelliği ise, sadece kuzu ciğerinden yapılan, büyük parçaların baharatlanarak şişte kömür ateşiyle pişirilmesiyle yapılan ve yanında biberle servis edilen leziz ve yumuşak bir şekilde sunulmasıdır. Diyarbakır ciğeri, tescillenerek coğrafi işaret alan lezzetlerden biridir.

Hırçikli Meftune

DİYARBAKIR MEFTUNESİ
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden biri olan meftune yemeği patlıcan, kabak ve şimdilerde ise kenger ile hazırlanmaktadır. Özellikle patlıcan ve kabağın et ile buluşmasından el edilen bu yöresel lezzet, köklü bir geçmişe sahiptir. Diyarbakır denince neredeyse ilk akla gelen olan meftune, her dönem tüketilen bir yemektir. Diyarbakır'ın mutfağı ile özdeşleşen meftune, tescillenerek coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır'ın ilk ismi nedir? İşte tüm eski isimleri
Diyarbakır'ın ilk ismi nedir? İşte tüm eski isimleri
İçeriği Görüntüle

Diyarbakır Burma Kadayıfı Nasıl Yapılır İşte Tarifi

DİYARBAKIR’IN BURMA KADAYIFI
Diyarbakır'ın tescillenmiş lezzetlerinden biri olan burma kadayıf, tatlı ihtiyacını karşılamanın yanı sıra damakları da şenlendiren türden bir tatlı. Diyarbakır'da yüz yıla aşkın süredir titizlikle pişirilen burma kadayıfın olmazsa olmazı fıstık ve kaymaktır. Özellikle bayram sofralarının baş tacı olan kadayıf, Diyarbakır’da yenilmesi gereken ilk lezzetlerden biridir.

Muhabir: Remziye ÇELİK