DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Diyarbakır’ın Silvan, Hazro, Lice ilçelerini Kulp ilçesinden Muş’a bağlayacak olan 700 metrelik viyadük yapımı için kullanılan dinamitler nedeniyle 2’inci Abdülhamit döneminde yapılan tarihi Taşköprü ciddi şekilde zarar görmüştür. Viyadük yapımı için patlatılan dinamitler sonucu kopan kaya ve taş parçaları köprünün üzerine düşmüş ve köprünün bir bölümünde ve ayaklarında çökmelere neden olmuştur. Sarım çayı üzerinde bulunan ve Kulp ilçesi ile Silvan ilçesine birbirine bağlayan Taş Köprü, adını aldığı Taşköprü köyünün kuzeyinde bulunan kayalıklardan kesilen özel biçimli taşlardan yapılmıştır. Çevresinde eski Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılar bulunan ve mağara devri izlerine rastlanan bölge dünya mirası olabilecek kadar zengin bir ekosisteme, kültürel bir yapıya ve tarihsel bir geçmişe sahiptir. Bu bölgede yapılacak çalışmaların da aynı titizlikte ve hassasiyette yürütülmesi gerekmektedir. Bölgede dinamit ile yapılan çalışmaların bu kültürel yapıya çok ciddi zarar verdiği görülmektedir. Patlamalar sonucunda köprü ulaşıma kapatılırken, Taşköprü Mahallesi Muhtarı Kazım Aydın, konuya ilişkin basın mensuplarına "Köprünün bir kısmı bugün viyadük çalışması için dinamit patlatılması sonucu hasar gördü. Köprümüz hasar gördüğü için ulaşıma kapatıldı. Geçtiğimiz aylarda da köyümde birkaç ev bu şekilde dinamit patlatılması sonucu zarar gördüğü için vatandaşlarımız mağdur edildiklerini belirterek dilekçe verip şikayetçi oldular" dedi.

Bu bağlamda;

1) Silvan, Hazro, Lice ilçelerini Kulp ilçesinden Muş’a bağlayacak olan 700 metrelik viyadük yapımı için kullanılan dinamitlerin çevresel etkileri bakımından yarattığı yıkımın sorumlusu kimdir?

2) Dinamit patlatımı sırasında neden gereken önlemler alınmamıştır?

3) Çok zengin bir ekosisteme, kültürel bir yapıya ve tarihsel geçmişe sahip bölgede dinamit kullanılması kararı kim ve kimler tarafından verilmiştir?

4) Tarihi köprünün ciddi şekilde zarar görmesine neden olan kişi ve kurumlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

5) Viyadük yapımı için şu ana kadar bölgede kaç dinamit patlatılmıştır?

6) Viyadük yapımı için patlatılan dinamitler nedeniyle Taşköprü Mahallesinde evi zarar gören kaç yurttaş vardır? Bu yurttaşların ilgili kurumlara verdikleri dilekçelere ilişkin şu ana kadar ne işlem yapılmıştır?

7) Yurttaşların yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla bir girişiminiz olacak mıdır?

Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı

8) Tarihi Taş Köprünün zarar gören bölümlerinin aslına uygun onarılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır?” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi