Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi

Diyarbakır’ın zengin mutfağından olan ve günümüzde ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuş yemeklerden biri olan Elma Dizmesi, kentin merak edilen lezzetlerinden birisidir. Diyarbakır’ın en eski yemeklerinden biri olan Elma Dizmesinin en dikkat çekici özelliklerinden biri de biber dolması gibi hazırlanıp, ekşi ve tuzlu bir tada sahip olmasıdır. Ayrıca Elma Dizmesi, bir tencere yemeğidir. Yeşil ekşi elmadan yapılan bu lezzet, günümüzde az bilinmekte ve unutulmaya yüz tutmuş durumda. İşte Diyarbakır'ın meşhur yöresel Elma Dizmesinin tarifi..

Diyarbakir Elma Duzmesi

Elma Dizmesi yemeğinin Tarifi: 
4 adet ekşi yeşil elma
300 gram yarım yağlı kıyma
bir adet soğan rendesi
bir tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
tuz
bir çay kaşığı karabiber
pulbiber

Bir kapta kıyma, yumurta, tuz, karabiberi ve pul biberi yoğrulur. Hazırlanan kıymadan küçük ve yassı köfteler hazırlanır. Elmalar yuvarlak dilimlenerek yağda kızartılır. Bir tencereye bir kat köfte bir kat elma olacak şekilde dizilir. Köfteler ve kızartılmış elmanın üzerine su ve tuz ilave edilerek kısık ateştesuyu iyice özleşinceye ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre elmalar yağda kızartılmadan da kullanılabilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik