Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

BELEDİYE BAŞKANI MEVLİTE İZİN VERMEDİ Mİ?
“Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin, Diyarbakır’ın Dicle ilçesi Çelebi Mahallesi’nde yer alan belediyeye ait Çelebi Yasevi’nde Ramazan ayı dolayısıyla vermek istediği mevlit yemeğine AKP’li Belediye Başkanı Felat Aygören tarafından izin verilmedi. İlçe Emniyet Müdürlüğü, DEM Parti yöneticilerini arayarak, Belediye Başkanı Aygören’in mevlide izin vermediğini belirtmiş, Aygören ayrıca taziye evinin anahtarını da aldırtmış ve polise haber vermesi üzerine Çelebi Yasevi’nin önünde zırhlı araçlarla polisler beklemeye başlamıştır. DEM Parti, izin verilmemesi üzerine mevlidi, Bağlarbaşı Mahallesi Çeşme Meydanındaki bir kıraathanede yapmak zorunda kalmıştır.

“ÖZELLİKLE DEM PARTİ’NİN MEVLİDİNE İZİN VERİLMEMESİ İSE DEM PARTİLİ HALKA KARŞI AYRIMCILIKTIR”
Yas evleri, Kürt halkının dini ritüelleri açısından önemli mekanlardandır. Her ne kadar belediyeye ait olsa da Çelebi Yasevi, diğer tüm yas evleri gibi devletin değil, halkındır. AKP’li Belediye Başkanı Felat Aygören’in mevlide izin vermediğini söyleyerek, yas evinin anahtarını alması ve zırhlı araçlarla yas evini kuşatması Kürt halkına, halkın dini inancına, örf ve adetlerine saygısızlıktır. AKP’li Belediye Başkanı Felat Aygören, halkın dini inançlarını yerine getirmesini engelleyerek görevini kötüye kullanarak halka karşı suç işlemektedir. Özellikle DEM Parti’nin mevlidine izin verilmemesi ise DEM Partili halka karşı ayrımcılıktır. 

Bu bağlamda,

Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı? Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı?

1. Diyarbakır’da bugüne kadar yas evlerinin kullanımı kaç kez engellenmiştir?
2. Çelebi Yasevi’nin anahtarının alınması ve yas evini zırhlı araçlarla kuşatmak suretiyle halkın bir kesiminin dini inançlarını yerine getirmesinin engellenmesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığınıza bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı ne düşünmektedir?
3. DEM Partinin mevlidinin engellenmesinin 31 Mart yerel seçimleriyle bir ilgisi var mıdır?
4. Halkın dini inançlarını yerine getirmesini engelleyerek görevini kötüye kullanarak halka karşı suç işleyen AKP’li Belediye Başkanı Felat Aygören ile ilgili bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?”

Kaynak: Haber Merkezi