Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbaır Milletvekili Serhat Eren ise konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Eren, soru önergesinde Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

“Tarihi M.S 639 yıllarına dayanan Diyarbakır Ulu Cami, o dönemlerde şehir merkezindeki bulunan en büyük ibadethane olan Martoma Kilisesinin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. 1901 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğunun Hükümdarlarından Melikşah’ın buyruğu ile eklentiler yapılarak onarılmıştır. 1115 yılında geçirdiği yangın ve depremler nedeniyle zarar gören yapı, İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Cami içerisinde Osmanlı ve Selçuklu hükümdarlarına ait kitabeler ve ünlü bilgin El Cezeri’nin yaptığı güneş saati bulunmaktadır. 

TARİHİ YAPIYA ZARAR VERECEK ÇÖZÜMDEN KAÇINILMALI
Yaklaşık 1400 yıldır ayakta olan Diyarbakır Ulu Caminin merdivenleri, Diyarbakır Valiliği ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun aldığı karar nedeniyle yıkıldı. Tarihi Camiye engellilerinde engelli araçları ile girmesi için yapılacak rampa için yıkım kararının verildiği belirtilirken, Diyarbakır Surlarının UNESCO Uluslararası Kültürel Miras listesine girmesi için büyük çaba sarf eden Diyarbakır Müzesi eski müdürü Arkeolog Nevin Soyukaya’da yapılan işleme “Bugünün koşullarında teknoloji o kadar gelişti ki müzelerde kullanılan katlanabilir asansörler yapılabilir. Merdiveni yıkmak tarihi yapıya zarar verir. Birçok çözümü vardır. Tarihi yapıya zarar verecek çözümden kaçınmak lazımdır. Görselliği bozmadan yapıya zarar vermeden çözümler bulunabilirdi” diyerek tepki gösterdi. 

Bakan Tekin Diyarbakır’da öğretmen atamaları için tarih verdi Bakan Tekin Diyarbakır’da öğretmen atamaları için tarih verdi

Bu bağlamda;
1- Tarihi M.S 639 yıllarına dayanan Diyarbakır Ulu Camisinin merdivenlerinin yıkılmasına ilişkin bakanlığınız bilgisi var mıdır? Konuya ilişkin soruşturma başlatacak mısınız?
2- Merdivenlerin yıkım kararını veren ve tarihi yapıya zarar veren ilgili kişi ve kurumlar hakkında idari işlem yapacak mısınız?
3- Tarihi yapının merdivenlerinde yapılacak rampa için hangi kurumlarla görüşme yapılmıştır? 
4- 1400 yıldır ayakta duran İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Cami’ye yapılacak tadilat ve onarım için uzmanlardan neden görüş alınmamıştır?
5- Dünya’da ve Türkiye’de tarihi yapıların engellilere göre koşullarının düzenlenmesi noktasında örnekler neden incelenmemiştir? 
6- Merdivenleri yıkmadan engellilerin de müzeyi gezebileceği bir proje üzerinde neden çalışılmamıştır?
7- Tarihi yapının merdivenlerine rampa yapımı için ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu ihale ne zaman ve kim tarafından alınmıştır?” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi