Diyarbakır’da duyan akın ediyor: Timsah Kanyonu nerede? Diyarbakır’da duyan akın ediyor: Timsah Kanyonu nerede?

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yürütülen restorasyon ve imar çalışmalarına ilişkin Mücadele Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulun Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek, Sur’daki çatışmalı süreç sonrası ağır hasar gören tescilli yapıların yeterince korunmadığını belirterek, “Öncelik yeni yapıların inşasına verildi. Tırnak içinde söylüyorum, ‘yeni tarihi binalar’ yapıldı, kendi ifadeleriyle. Bu çok trajik bir tanım” diye konuştu.

Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek

“ÖNCELİKLE YENİ YAPILAR İNŞA EDİLDİ”
Sur’daki imar planlamalarının ve açılan yolların büyük ölçüde güvenlikçi politikaların bir sonucu olduğunu vurgulayan Başkan İpek, “Hasar gören tescilli yapıların ayağa kaldırılması öncelikli olmadı. Öncelikle yeni yapılar inşa edildi. Ancak bu süreç, Sur’un tarihi dokusunu koruma anlamında yetersiz kaldı. Yeni yapıların tamamlanmasının ardından istenilen sonuç elde edilemeyince, bu defa tarihi ve tescilli yapıların restorasyonuna yöneldiler. Fakat halen kapsamlı bir restorasyon veya planlama söz konusu değil” dedi.

Diyarbakır’daki Süryani Kilisesi onarılmayı bekliyor!

“TESCİLLİ YAPILARIN TAŞLARI SATILIYOR”
Sur içinde tahribatların devam ettiğinin altını çizen Arif İpek, özellikle tescilli yapıların taşlarının farklı bölgelerde satıldığının söz konusu olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti. “Evlerin metruklaştırılması, zamanla tahrip edilmesi ve yıkılması sıkça karşılaştığımız bir durum. Tescilli yapıların taşlarının farklı lokasyonlarda satıldığına dair bilgiler var. Bu konuda müze müdürlüğünün ve koruma kurumunun devreye girmesi gerekiyor.”

“ACİL EYLEM PLANINA İHTİYAÇ VAR”
Tarihi dokunun korunması için kapsamlı bir proje geliştirilmesi gerektiğini dile getiren İpek, “Sur’daki tescilli yapıların geleceği için acil eylem planına ihtiyaç var. Aksi takdirde bu tarihi miras tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” şeklinde konuştu.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL