Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Dişlibaşak köyünde yaşayan küçük Eylül’ün videosu, sosyal medyada milyonlarca kişiye ulaşmasının ardından farklı ülkelerde yanlış bağlamlarla paylaşıldı. Sokak fotoğrafçısı Ediz Özcan tarafından kaydedilen görüntülerde, küçük Eylül’ün utangaç tavırları dikkat çekti. Özcan’ın TikTok ve Instagram üzerinden paylaştığı video, kısa sürede milyonlara ulaştı. TikTok’ta yaklaşık 20 milyon, Instagram’da ise milyonlarca izlenme alan video sonrası Özcan, Eylül’ü yeniden ziyaret ederek kıyafet ve oyuncak desteğinde bulundu.

Diyarbakır'da okul kıyafetleri sorunu velileri isyan ettirdi
Diyarbakır'da okul kıyafetleri sorunu velileri isyan ettirdi
İçeriği Görüntüle

GAZZE’DE ÇEKİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ
Eylül’ün videosu, Türkiye dışındaki bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından Gazze’de çekilmiş gibi gösterildi. “Enkazdan çıkarılan çocuk” ya da “Gazze’de masum bir kız” ifadeleriyle paylaşılan bu görüntüler, gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Videodaki konuşmalar Türkçe olmasına rağmen, bağlamından koparılan içerik binlerce kez yeniden servis edildi. İşte o görüntü:

FRASIZ DOĞRULAMA PLATFORMU TESPİT ETTİ
Fransız doğrulama platformu Les Surligneurs, söz konusu videonun Diyarbakır’da kaydedildiğini doğrulayarak Gazze iddialarını çürüttü. Fotoğrafçı Ediz Özcan da, “Görüntü Diyarbakır’da çekildi. Küçük kızın adı Eylül, ailesiyle birlikte köyde yaşamını sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Servet TURSUN