Bu nasıl bir isim, nasıl lezzet diyeceğiniz Nergizleme, Diyarbakır yöresine ait bir salatadır. Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Diyarbakır’ın zengin ve yerel mutfağından gelen Nergizleme, özellikle kahvaltılarda tüketilen hafif bir salatadır. Peki, Diyarbakır’da çokça tüketilen Nergizlemenin isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? İşte Nergizlemenin ilginç hikayesi…

Aşefçi kadınların hikayesi

DİYARBAKIR’IN AŞEFÇİ KADINLARI VE NERGİZLEME’NİN HİKAYESİ
Diyarbakır'da baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez günlerinde Nergizleme çokça yapılır. Aslında bir nevi salata olan Nergizleme, Diyarbakır’da kahvaltılarda tüketilir. Diyarbakır'ın Dicle kıyısındaki Hevsel bahçelerinde çalışan aşefçi kadınların topladıkları maydanoz ve yeşil soğanı haşlanmış yumurtayla karıştırarak yaptıkları Nergizlemenin de adı yine bu salatayı yapan kadından geldiğine inanılır. Bu kadınların arasından Nergizlemeyi en iyi yapan kadının adı Nergiz’miş. O yüzden zamanla bu lezzet bu isimle yani Nergizleme adıyla anılıyor. Diyarbakırlı kadınlar artan salataları da (Nergizleme) kuşlar yesin diye bahçede bir kenara dökerler, oradan da gel zaman git zaman sarı renkli, mis kokulu bir çiçek çıkmaya başlar, işte o çiçeğin adı da Nergiz olur.

Nergizleme Salatası Diyarbakır

İŞTE MEŞHUR NERGİZLEME TARİFİ
Diyarbakırlı emekçi kadınların ve Hevsel Bahçelerinde yetişen bir çiçekten ismi gelen Nergizleme, haşlanmış yumurta, taze soğan, maydanoz, ve yine yöreye özgü baharatlardan yapılan bir salata çeşididir. 

Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi Diyarbakırlı Bejan, dünyada ilk 50’ye girdi

İşte kahvaltıların gözdesi Nergizleme tarifi:
2 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
4 dal taze soğan
1 adet kuru soğan
2 dal taze nane
1 çay kaşığı (silme) tuz
1 çay kaşığı (silme) pul biber
1/2 çay kaşığı (silme) karabiber

Yumurtaları bir kaba alıp üzerlerini geçecek kadar su koyun. Ocağın altını açın ve tamamen katı olmaları için yaklaşık 7 dakika pişmeye bırakın. Yumurtalar haşlandıktan sonra soğumalarını bekleyin. Kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp bir kenara alın. Derince bir kabın içerisine yeşil soğanı, kuru soğanı, maydanozu ve naneyi çok ince ince olacak şekilde doğrayarak alın. Baharatlarını da ekleyip güzelce harmanlayın. Doğradığınız yumurtaları da ekleyip, yumurtaları dağıtmamaya özen göstererek karıştırın ve bir servis tabağına alıp servis edin.

Muhabir: Remziye ÇELİK