Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve zengin bir tarihe sahip olan bir şehirdir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, bu nedenle birçok farklı isimle de anılmıştır.

Diyarbakır Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (3)

Çermik Kaymakamı engelli bireylerle buluştu Çermik Kaymakamı engelli bireylerle buluştu

DİYARBAKIR’IN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ
Kent, ilk çağlarda Amidi, Amedi veya Amidu olarak adlandırılmıştır. Yerleşim yerinin Roma dönemindeki adı, Amida, İslami dönemindeki adı ise Amid'dir. Höyük, Roma dönemindeki adı olan Amida ismiyle tescillendiğinden, Amida Höyük olarak adlandırılmakta ve son zamanlardaki kaynaklarda bu ad ile zikredilmektedir. 5 yıldır (2018- 2022 yılları arasında) yapılan kazı çalışmalarında birçok medeniyete ait izler ortaya çıkarılmıştır. Ele geçen buluntulardan Amida Höyük'te ilk yerleşimin bilinenin aksine 9000 yıl önce M.Ö. 7000 (Orta Neolitik) tarihinde başlamış olduğu ve günümüze kadar kesintisiz devam ettiği tespit edilmiştir.

Amida Höyüt

DİYARBAKIR’IN EN ESKİ MAHALLESİ: CEVATPAŞA
Sur ilçesinde bulunan Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan Amida Höyük, Diyarbakır merkezde ilk yerleşimin başladığı alandır. Höyük, bölgenin yönetim merkezi olduğundan bölgenin beyni ve kalbi konumundadır.

Muhabir: Onurcan GÜLER