Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) güncel verilerine göre il olmaya hazır olan ilçeler belli olurken listeye Diyarbakır’ın da Ergani ilçesi listede yer aldı. Diyarbakır’ın 4’ü merkez 17 ilçesinden biri olan Ergani, Yukarı Mezopotamya’nın sayılı yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişte Akranya, Erkenin, Erkanikana, Yanari, Zülkarneyn, Arsania, Urhana, Aşat isimleri ile anılmıştır. İlçenin 7 kilometre güneybatısındaki Sesverenpınar (Hilar) Köyü’ndeki Çayönü’nde yapılan araştırmalar yöredeki yerleşimin MÖ.7250-6750 yılları arasında başladığını göstermiştir.

Dicleli öğrenciler TÜBİTAK fuarında Dicleli öğrenciler TÜBİTAK fuarında

ERGANİ İSMİ YANLIŞ VERİLDİ
Ergani ya da eski adıyla Osmaniye 19.yüzyılın sonlarına doğru bugünkü kentin yerinde Osmaniye ismiyle yeni bir yerleşim oluşmuş ve eski Ergani sönükleşmiştir. Ancak buraya verilen Osmaniye ismi Adana'nın eski ilçesi bugünkü Osmaniye ili ile karıştırıldığı için sonradan Ergani olarak değiştirilmiştir.

ERGANİ BİR MUTASARRIF, 3 KAYMAKAM VE 11 MÜDÜR TARAFINDAN YÖNETİLDİ
19. yüzyıl ortalarında Ergani sancağının merkezi, Bakır maden işletilmesi dolayısıyla önem kazanan Maden Kasabasına taşındı. 19. yüzyılda bir mutasarrıf, 3 kaymakam ve 11 müdür tarafından yönetildi. İlçe çok eski yerleşim yeridir ancak bugüne kadar bir kulenin yıkıntıları gelebilmiştir. Ergani kalesi, Ergani yakınında Kolat Dağı yamacında bulunur. Bugün bir yıkıntı halindedir. Kalenin kimin tarafından yapıldığına dair bir kayda rastlanmamıştır.

DİYARBAKIR’IN İL OLMAYA ADAY İLÇESİ: ERGANİ
TÜİK’in güncel verilerine göre Diyarbakır’ın il olmaya hazır olan ilçeler arasında yer alan Ergani, 126 bin 824 kişilik nüfusa sahiptir.

Haber: Remziye ÇELİK

Muhabir: Remziye ÇELİK