Diyarbakır’daki hastanede ilk kez uygulandı Diyarbakır’daki hastanede ilk kez uygulandı

Diyarbakır’ın sembollerinden biri olan ve adına festivaller düzenlenen tescilli Diyarbakır Karpuzu çalıştayı düzenlenecek. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Kayapınar Belediyesi işbirliği ile “Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliği Çalıştayı” 26 Şubat Pazartesi tarihinde Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Çalıştaya, Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliği yapan çiftçiler, Tarım meslek lisesi öğrencileri, Ziraat Fakültesi ve Tarım Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, ziraat mühendisleri ve konu ile ilgili diğer paydaşların katılım sağlayacağı belirtildi.

KUYU KARPUZU YETİŞTİRİCİLİĞİ GÜNDEME GETİRİLECEK
Çalıştayda, Diyarbakır Karpuz tiplerinin temel özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin tekrar yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekilecek. Diyarbakır Karpuzuna ait yetiştirme yöntemi olan “kuyu karpuzu yetiştiriciliğini” tekrar gündeme taşımak ve uygulanmasına yardımcı olacağı düşünülüyor. Çalıştayda konu uzmanları tarafından; Diyarbakır Karpuzu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin ortaya konulması ve bölgede Diyarbakır Karpuzu yetiştiriciliğinde görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele yöntemleri belirlenecek. Ayrıca Diyarbakır Karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasında çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim programlarının belirlenerek hedef kitleye ulaşmada yöntemler belirlenecek.

DİYARBAKIR KARPUZU ÇALIŞTAYI KİTAPÇIK HALİNE GETİRİLECEK
Çalıştay sonunda konusunda uzman akademisyenlerin ve tüm katılımcılar ile Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğinin mevcut sorunları, çözüm önerileri, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik yapılması gereken stratejiler belirlenecek Çalıştay kapsamında elde edilen sonuçlar; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi tarafından bir kitapçık haline getirilecek ve ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.  Sonuçlar özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına sunularak; Diyarbakır Karpuz Yetiştiriciliğine yönelik eğitim programlarının ve kurslarının hazırlanması için talepte bulunulacak. Çalıştaya katılım için çağrıda bulunuldu.

Muhabir: Ejder Ediz IŞIK