Diyarbakır’ın lezzeti damaklarda kalan mutfağında, ciğer kebabı, meftune, kaburga dolması, duvaklı ve daha birçok ismini sayamadığımız lezzetler arasında tescilli tavuk eşkenesi de yer alıyor. Malzemeleri arasında tavuk, soğan, tuz, salça, karabiber, pul biber ve sıvı yağ bulunurken, kızartılması için ise sadece sıvı yağ kullanılıyor.

Amed hangi dile aittir?
Amed hangi dile aittir?
İçeriği Görüntüle

Malzemeleri;
1 kilo tavuk eti
2 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

Tescilli tavuk eşkenesinin yapılışı ise şöyle;
1) Tavuklar iyice temizlenir.
2) Derin bir kaba alıp üzerine halka doğranmış Soğanları tuzu karabiberi pul biberi Salçayı yağı ekleyip iyice karıştırılır.
3) Bir saatten az olmamak şartıyla bekletiyoruz. Sonra derin bir tavaya sıvı yağ alıp tavukları soğanlarından temizlenip kızartılır.
4) Tüm tavukları kızarttıktan sonra başka bir tencereye az sıvı yağ alıp bir yemek kaşığı Salça eklenip kavurulur.
5) Tavuklar eklenip sıcak su ve tuz eklenerek kısık ateşte 20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır.

Öte yandan, Karacadağ pirincinden yapılan pilav, hoşaf ya da komposto ile birlikte servis edilen bu tescilli lezzet, 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL