Devrim AKTÜRK

MÜCADELE- Türkiye’de artan döviz kurları ve ekonomik sorunlar, birçok farklı meslek grubuna sorun çıkarmaya devam ediyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çalışanlar işten ayrılmak ya da çıkarılmak durumunda kalırken, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Mücahit Ceylan ile Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Barlak ekonomik krizin basını da vurduğunu söyledi. Gazetemize basında yaşanan son gelişmeleri, yerel medya ile ulusal medyanın durumunu, basın sendikalaşması konularını konuşan Ceylan ile Barlak, yerel medyaya destek olunması ve basında mali durumlarının yenilenmesi çağrısında bulundu. Türkiye’de son 10 yıldan fazladır çok zor günlerin geçirildiğini belirten Ceylan, basın çalışanlarının asgari ücrete iş bulmakta zorluk yaşadıklarını aktardı. Basın çalışanlarının 7 gün 24 saat çalıştıklarını anlatan Barlak ise, medya çalışanlarının günü birlik geçindiklerini söyledi.

 

“GAZETECİLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞMAK DURUMUNDA KALIYOR”

Türkiye’de basının son 10 yıldan fazladır çok zor günler geçirdiğini söyleyen Ceylan,  “Özellikle basın çalışanları, hakları konusunda şuan yeterli düzeyde değiller. Hem ekonomik krizin derinleşmesi, hem de gazetecilerin çalıştıkları kurumlarda istedikleri hakları alamaması onları ekonomik anlamda ciddi bir sürece sokmuş durumda. Gazeteciler bizim anladığımız dilde bir gazetecilik değil de, çalıştıkları kurum patronlarının istedikleri şekilde haber, görüntü veya çalışmalar üreten gazeteciler olarak kalıyor. Bu durum ciddi anlamda bir sıkıntıdır. Her şeyden önce bir defa Türkiye’de gazetelerin patronajlarca mali yapısının düzenlenmesi lazımdır. İçinde bulunduğumuz şartlarda basın mensupları asgari ücrete ya iş bulabiliyorlar ya da bulamıyorlar. Bu en büyük problemdir. Bizim ülkemizde anayasayla güvence altına alınmış bir basın özgürlüğü var. 212 basın kanunu var ve bu kanun çerçevesinde, gazeteler, televizyonlar ve medya kuruluşları gazetecileri çalıştırmak zorundadırlar. Tabi bu ana akım için geçerli bir husustur. Bunun bir de yerel medya ayağı var. Türkiye’de binlerce gazete var, on binlerce gazete çalışanı var. Birçok gazeteci asgari ücretin bile altında çalışmak durumda kalıyor. Bu da bizim mesleğimizin prestijini mevcut şartlara göre çok çok aşağı indirmiş durumdadır. Gazetecilerin itibar seviyesine baktığımızda eskiden ilk üç ya da dörtte iken, bugün maalesef ki ilk yirmide bile yer almakta zorlanıyor.” şeklinde konuştu.

 

“MEDYA ÇALIŞANLARI GÜNÜ BİRLİK KENDİLERİNİ GEÇİNDİRİYOR”

Türkiye’de medya çalışanlarının 7 gün 24 saat görev aldıklarını anlatan Barlak, “Yaşantıları olmayan, yaşantıya çokta vakit bulamayan arkadaşlarımız sürekli bir yerden başka bir yere haber peşinde koşuyor. Nitekim gazetecinin gecesi olmaz, gündüzü olmaz, dakikası ya da saati olmaz. Bu sebeple de kendileri vakit buldukça ailelerine vakit ayırıyorlar. Nitekim her halükarda gazetecilerin arz ve talepleri vardır. Bunlar da daha iyi bir yaşam, daha iyi bir hayattır. Ulusalda teknik malzeme ve maddi destek gücü alabiliyorlar ama yerelde pek de kaliteli bir yaşamları yok. Malum olduğu üzere ekonomik kriz de var ve bunlar da bir etken oluyor. Medya çalışanlarımız günü birlik kendilerini geçindiriyor. Patronlar da yanında çalışanlarına kendince, karınca kararınca destek sunuyor. Medya çalışanlarımız öyle aman aman bir yaşantıya da sahip değiller. Hele ki bu durum yerelde çok daha farklıdır. Ulusalda ise her türlü desteği alıyorlar.” dedi.

Editör: TE Bilisim