Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak Çin’den Diyarbakır’a dev yatırım! 1500 işçi alınacak

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan ve görünümü 'kalkan balığı' şeklindeki Çin Seddi'nden sonra en uzun sur olma özelliğini taşıyan Diyarbakır surlarının bir bölümü dönemin valisi Faiz Ergun'un talimatıyla 1932 yılında 'Sur içine hava girmiyor, bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor, hava sirkülasyonu olsun' diye top atışlarıyla yıkıldı.

Diyarbakır Dağkapı Fotoğrafı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden’in ilçeleri de içine katan kapsamlı turizm projelerinin olduğuna vurgu yaparak, turizm projelerinin yerel yönetimlerle ortak bir şekilde yürütülmesinin önemli olduğunu ve bakanlık olarak bu projelere destek vereceklerini açıkladı.

DİYARBAKIR TURİZM PROJELERİ İÇİN DESTEK
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden ile birlikte İçkale surlarında ve depremde hasar gören Saint George Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi. İnceleme esnasında Bilden, Diyarbakır’da çeşitli dönemlerden günümüze kadar ulaşan çok sayıda kültür varlığının olduğuna dikkat çekerek Diyarbakır için hayata geçireceği turizm projeleri için destek istedi.

“SURLARIN YIKTIRILAN KISIMLARINI VE 3 BURCUNU YENİDEN YAPACAĞIZ”
Diyarbakır surlarının yıktırılmış kısımları ile 3 burcunu yeniden yapmayı planladığını aktaran Bilden şunları kaydetti: 

“Diyarbakır’ımızda çeşitli dönemlerden günümüze kadar ulaşan çok sayıda kültür varlığımız var, onlardan bir tanesinin içerisindeyiz, kilisemiz çok kadim bir kilise, bunun İçkale’de olması çok daha anlamlı. İçkale’nin toplam sur uzunluğu yaklaşık 600 metre, diğer surlarımızın da 5 bin 200 metre. Tabi 1932 yılında bir vali tarafından surların belli bir kısmı ve 3 tane de burç yıktırılmış, bunların onarımı ve ihyasıyla ilgili biz proje hazırladık, tabi bunların hepsini oluşturduktan sonra da turizm anlamında da Diyarbakır’da bir patlama bekliyoruz. Tarihi mekanlarımızda zaten ciddi bir onarım devam ediyor, surların yıktırılan kısımlarını ve 3 burcu da biz ihya etmeyi ve yeniden yapmayı planlıyoruz, bakanlığımızın da ciddi desteğini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA